Стародавня кутя має свої секрети приготування
Кутя за бабусиним рецептом готується зовсім інакше
Кутя
Кутя на Святвечір – це вже традиція, без якої важко уявити різдвяний стіл. Але те, що зараз підставляють у мисочках, часто далеке від того, що готували наші прабабусі. Сучасні господині купують готові суміші, додають родзинки і маком посипають. А справжня кутя вимагала зовсім іншого підходу.
Моя бабуся розповідала, що кутю варили з цільного пшеничного зерна. Його не просто заливали водою, а спочатку товкли в ступі. Чоловіча робота, до речі. Товкли довго, аж поки лушпиння почне відставати. Потім промивали у великій мисці холодною водою. Зерно мало стати чистим і білим.
Як правильно запарювати зерно
Пшеницю заливали окропом і ставили в теплу піч на ніч. Вранці вона ставала м’якою, але не розвареною. Саме така консистенція вважалася правильною. Зерно має бути цілим, щоб символізувало достаток і повноту життя. Якщо каша розлазилася – це поганий знак для господарів.
Мак теж не просто купували готовий. Його запарювали окремо, потім розтирали з медом і цукром у макітрі. Мак мав побілити і дати соки. Часом на це йшло півгодини роботи. Але результат того вартував.
Що додавали до куті наші предки
Горіхи використовували волоські, їх подрібнювали ножем на дощечці. Родзинки запарювали окремо, щоб стали м’якими. Мед брали лише свіжий, липовий або квітковий. Цукор додавали обережно, бо основна солодкість мала йти від меду. Узвар варили з сушених яблук, груш і слив. Його теж додавали до куті, щоб зерно просочилося фруктовим смаком.
Деякі господині клали до куті мак, змішаний з розтертим насінням соняшника. Це давало особливий присмак. Хтось додавав трохи маслинової олії – вона робила кутю блискучішою. А от молоко до куті ніколи не додавали. Це вважалося порушенням посту.
Рецепт стародавньої куті
Візьміть 300 грамів цільної пшениці. Промийте і товчіть у ступі або пропустіть через м’ясорубку на великих отворах, щоб лушпиння відстало. Промийте зерно у холодній воді кілька разів. Залийте окропом у співвідношенні 1 до 3 і варіть на маленькому вогні годину. Потім загорніть каструлю у рушники і дайте настоятися ще дві години.
Мак (100 грамів) запарте окропом на 20 хвилин, злийте воду. Розтирайте мак у ступці з двома ложками меду, поки не побіліє. Додайте горіхи (жменю), родзинки (жменю) і ще дві ложки меду. Змішайте усе з пшеницею. Підлийте узваром, щоб кутя не була сухою.
Ця кутя справді смачна. Зерно м’яке, але тримає форму. Мак дає насиченість. Мед і узвар створюють той самий смак дитинства. Спробуйте приготувати так хоч раз – відчуєте різницю.
Ми писали також:Як приготувати ароматний узвар на Святвечір за бабусиним рецептом.
Як приготувати ароматний узвар на Святвечір за бабусиним рецептом

Залишити коментар