Пт. 27 Вересня 2024

Внесення дронами страхових гербіцидів

ціна на агродрони

Застосування дронів у сільському господарстві стрімко набуває широкої популярності, завдяки таким унікальним перевагам як точність, контроль та управління даними. Точкове обприскування бур’янів з використанням дистанційного зображення дає змогу ідентифікувати зони з найбільшою забур’яненістю та цілеспрямовано застосовувати гербіцид на засмічених ділянках. Такий підхід є економічно ефективним, адже дозволяє значно знизити кількість застосовуваних препаратів, зменшуючи їхній негативний екологічний вплив на навколишнє середовище.

Економічна рентабельність

Головним завданням кожного агровиробника є підвищення прибутковості, яке напряму залежить від доцільності та рентабельності витрат агропідприємства. Як правило, для боротьби з бур’янами  великі фермерські господарства практикують технології точного землеробства. Натомість середні і дрібні фермери все частіше надають перевагу технологічним інноваціям, таким як точкове внесення пестицидів на ділянки поля, засмічені шкодочинною рослинністю.

Контроль бур’янів у посівах с/г культур є складним та багатоетапним. Насамперед це пов’язано із здатністю бур’янів швидко розвивати стійкість до класичних гербіцидів, що вимагає специфічних стратегій боротьби та значних фінансових витрат. Традиційна практика передбачає внесення гербіцидів по всій площі за допомогою причіпних обприскувачів чи самохідної техніки. Однак цей підхід має ряд недоліків, таких як зайві витрати засобів захисту рослин, витоптування вирощуваних культур і трамбування ґрунту, що негативно впливає на подальшу врожайність рослин, а також забруднює навколишнє середовище при застосуванні пестицидів на незабур’янених ділянках.

За даними численних досліджень, широке впровадження традиційної агрохімічної моделі вирощування польових культур призводить до суттєвих перевитрат пестицидів (понад 40%). Така тенденція зумовлена недостатньою оптимізацією процесів обприскування, що ще раз підкреслює критичну потребу в залученні дронів у сільське господарство. Попри те, що ціна на агродрони є вищою порівняно з причіпними обприскувачами, в довгостроковій перспективі ці літальні пристрої повністю виправдовують вкладені інвестиції, оскільки допомагають зменшити об’єми внесених гербіцидів, сприяють мінімізації надмірних фінансових і трудових ресурсів, значно підвищують ефективність обробок.

Завдяки локалізованому внесенню гербіцидів на ділянках із низьким рівнем забур’яненості можна досягти економії препарату до 80%. Отримати такі результати абсолютно реально, адже локалізована система внесення призначена для доставки робочого розчину ЗЗР безпосередньо до цілі в правильній кількості. Таким чином, застосування гербіцидів здійснюється виключно там, де це необхідно.

Технології застосування

Основна мета кожного фермера, який вирішив купити агродрон для свого агробізнесу, полягає у виробленні спеціальної технології моніторингу та обприскування полів з повітря. Для боротьби з бур’янами така технологія передбачає забезпечення доставки точної кількості активних речовин до потрібної цілі, максимізуючи ефективність і рентабельність обробки. Здебільшого така процедура знищення  смітної рослинності складається з трьох основних етапів:

  1. Виявлення бур’янів у реальному часі за допомогою цифрових камер і датчиків, якими обладнаний дрон.
  2. Обробка отриманої інформації та картування бур’янів.
  3. Точкове розпилювати гербіциду виключно на засмічених ділянках поля.

Використання такої технології для розпилення пестицидів є найдоцільнішим рішенням у таких випадках:

  • Рельєф або стан ґрунту не дозволяють використовувати традиційні обприскувачі чи самохідну техніку.
  • Літаки та гвинтокрили недоступні або їх експлуатація вимагає високих фінансових затрат.
  • Потрібно обробити невеликі поля неправильної форми.
  • Існує ризик забруднення пестицидами аплікаторів та форсунок причіпних обприскувачів.

Вибір гербіцидів

На жаль, не всі хімічні засоби захисту рослин є придатними для внесення агродронами. Це пов’язано насамперед із формуляцією деяких пестицидів, які погано розчиняються у воді і можуть забивати форсунки. В результаті такі обробки виявляються неефективними та фінансово невигідними. Приготування робочого розчину для обприскування дронами вимагає індивідуального підходу до кожного окремого препарату і дотримання спеціальних технічних вимог, з обов’язковим урахуванням біологічної активності діючої речовини та її залишкової придатності.

Крім того, при застосуванні БпЛА для розпилювання гербіцидів слід зважати та такі важливі фактори як:

  • розподіл діючої речовини після нанесення на рослину;
  • ймовірність побічних ефектів (висока фітотоксичність, потрапляння пестициду на нецільові об’єкти тощо);
  • швидкість нанесення робочого розчину;
  • погодні умови та їх здатність змінювати дрейф БпЛА і траєкторію крапель;
  • інші чинники, що впливають на процес розпилення та розподіл крапель за розміром.

Дотримання цих важливих рекомендацій, а також досвід кваліфікованих професіоналів з внесення гербіцидів за допомогою дронів, допомагають значно підвищувати ефективність обробок та досягати їх максимальної економічної рентабельності. Глибоке розуміння аеродинамічного впливу на розпилення крапель, знання тонкощів рецептури, деталей маркування ЗЗР та чітке дотримання інструкцій також є обов’язковими факторами для забезпечення високого результату у боротьбі з бур’янами.

Єдиною найбільшою складністю, з якою стикаються українські аграрії при виборі підходящих гербіцидів для внесення дронами, залишається відсутність схвалених на законодавчому рівні препаратів для обприскування сільськогосподарських земель безпілотними літальними апаратами. Існують лише загальні рекомендації щодо заборони застосування деяких гербіцидів, переважно суцільної дії, до складу яких входять такі діючі речовини як атразин і дикамба.

І оскільки в Україні поки що немає списку гербіцидів, зареєстрованих для обприскування дронами, фермери здебільшого користуються препаратами, придатними для авіаційної обробки. Нижче у Таблиці наведено приклади гербіцидів, які дозволено застосовувати у авіації, однак при використанні препаратів із цього переліку слід обов’язково враховувати, що технологія внесення дронами відрізняється від авіа за нормами витрати препаратів.

Таблиця. Перелік гербіцидів для авіаційної обробки

Назва препарату Діюча речовина Культура
 

Гроділ Максі OD, МД

Амідосульфурон, 100 г/л + йодосульфурон-метил-натрію, 25 г/л + антидот мефенпір-диетил, 250 г/л  

Обприскування посівів пшениці та ячменю

 

Дербі 175, КС

 

Флора сулам, 75 г/л + флуметсулам, 100 г/л

Обприскування посівів  пшениці озимої та ярої, ячмінь озимий та ярий

 

 

Камео 75, ВГ

 

 

Трибенурон-метил, 750 г/кг

Обприскування посівів  пшениці озимої та ярої, ячмінь озимий і ярий, жито, овес, тритикале, просо
 

Квелекс 200, ВГ

Флорасулам, 100 г/кг + галауксифен-метил,100 г/л+антидот кловінтосет у формі кислоти, 70,8 г/кг Обприскування посівів  пшениці озимої та ярої, ячмінь озимий та ярий
 

Ланцелот 450 WG, ВГ

 

Амідопіралід, 300 г/л + флорасулам, 150 г/кг

Обприскування посівів  пшениці озимої та ярої, ячмінь озимий і ярий, кукурудза
ПІК 75 WG, ВГ Просульфурон, 750 г/кг Пшениця озима
 

Пойтнер 75, ВГ

 

Трибенурон-метил, 750 г/кг

Обприскування посівів  пшениці озимої та ярої, ячмінь озимий і ярий
 

Пріма, СЕ

2,4-Д, 452,42 г/л + флора сулам, 6,25 г/л  

Пшениця озима

 

Старане Преміум 330 ЕС, КЕ

 

Флуоксипір, 333 г/л

Обприскування посівів  пшениці озимої та ярої, ячмінь озимий і ярий
 

Баксіга, МД

Флорпірауксифен-бензил, 12,5 г/л + пенокссулам, 20,0 г/л Обприскування рису в період вегетації
 

Цитадель 25 OD, МД

 

Пеносулам, 25 г/л

Обприскування рису в період вегетації
 

 

 

Вулкан Плюс, РК

 

 

Ізопропіламінна сіль  гліфосату, 480 г/л

Обприскування восени полів, призначених під посів ярих зернових культур. Пари і землі не сільськогосподарського призначення  — обприскування бур’янів у період їх активного росту

 


Залишити коментар