Як правильно збирати та зберігати насіння гарбуза
Скоро городники збиратимуть урожай гарбузів, відомих своїми корисними властивостями, зокрема й їхнє насіння. Частину можна висушити для вживання, а найкраще насіння сортових гарбузів відкласти для посадки наступного року.
Корисні поради:
- Виберіть для посадкового матеріалу найбільш якісні гарбузи. Розріжте їх навпіл і ложкою видаліть насіння, відокремивши його від м’якоті.
- Щоб зняти слиз і залишки м’якоті, промийте насіння у воді.
- Важливо: ретельно висушіть насіння перед зберіганням, щоб уникнути появи плісняви.
- Розкладіть насіння тонким шаром на папері, щоб воно рівномірно просохло. Для цього знадобиться до двох тижнів, періодично перемішуйте насіння для рівномірного сушіння.
- Зберігайте висушене насіння у сухому, прохолодному місці, бажано в тканинних мішечках, що пропускають повітря. Обов’язково підпишіть сорт і рік збору насіння.
Залишити коментар