Як правильно збирати та зберігати насіння гарбуза

Гарбуз

Фото з відкритих джерел.

Скоро городники збиратимуть урожай гарбузів, відомих своїми корисними властивостями, зокрема й їхнє насіння. Частину можна висушити для вживання, а найкраще насіння сортових гарбузів відкласти для посадки наступного року.

Корисні поради:

  1. Виберіть для посадкового матеріалу найбільш якісні гарбузи. Розріжте їх навпіл і ложкою видаліть насіння, відокремивши його від м’якоті.
  2. Щоб зняти слиз і залишки м’якоті, промийте насіння у воді.
  3. Важливо: ретельно висушіть насіння перед зберіганням, щоб уникнути появи плісняви.
  4. Розкладіть насіння тонким шаром на папері, щоб воно рівномірно просохло. Для цього знадобиться до двох тижнів, періодично перемішуйте насіння для рівномірного сушіння.
  5. Зберігайте висушене насіння у сухому, прохолодному місці, бажано в тканинних мішечках, що пропускають повітря. Обов’язково підпишіть сорт і рік збору насіння.

Залишити коментар