Чт. 19 Вересня 2024

Як виживатимуть українці через здорожчання продуктів

ціни на продукти

Ілюстративне фото з мережі.

Ціни на продукти в осінньо-зимовий період можуть зрости на 10-15 відсотків. Такий прогноз озвучив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук. Здорожчають молочна продукція, м’ясні вироби, хлібо-булочні та овочі. Через погодні фактори відчутно збільшиться вартість помідорів, картоплі. Як виживати українцям? Про це телеканал «Рада» спілкувався з народним депутатом, секретарем парламентського комітету аграрної політики та земельних відносин Іваном Чайківським, пише Сільський господар.

Іван Чайківський. Фото: з сайту газети Сільський господар.

Текст розмови

– Пане Іване, як ви оцінюєте невтішні прогнози зростання цін на 10-15 відсотків. І давайте розберемося, йдеться лише про подорожчання, чи можливо і про дефіцит окремих товарів? 

– Насправді про дефіцит говорити не варто, бо всі продукти так званого борщового набору вирощуються в Україні і їх абсолютно достатньо. З іншими продуктами теж не бачу жодних проблем. Фактично в Україні вже зібрали зернові, є достатньо пшениці, яка має хороші якісні показники. І можна сказати чітко, що овочі та хліб у нас будуть. Що стосується м’яса, то Україна є одним із лідерів з його виробництва. І курятини, і свинини. Його достатньо для внутрішнього ринку і ми його ще й продаємо на ринок зовнішній. Особливо курятини. Тому дефіциту м’яса теж не буде.
Якщо говорити про молоко, то за оцінками різних профільних асоціації, міністерства аграрної політики, ми маємо достатню кількість виробництва молока. Так, за загальною кількістю виробництва показники зменшуються, але за рахунок того, що жителів України поменшало, його достатньо для тих, хто залишився. Тобто, дефіциту його не буде.

– Тобто і борщ буде, і сметана до борщу?

Так, безумовно. Але потрібно розуміти, що ціни прив’язані до енергоносіїв, паливно-мастильних матеріалів, до сезону. Тобто, вони зростатимуть, але це відбуватиметься помірно. От знову повернуся до овочів борщового набору. Зараз багато аграріїв, які не мають приміщень для зберігання овочів, продаватимуть свою продукцію і це буде тиснути на ринок. І я думаю, що найближчим часом ціни на овочі ще будуть знижуватися. Тому зараз українці можуть зробити запаси на зиму порівняно дешевших овочів.

Що стосується м’яса, то ціни, я думаю, будуть зростати за рахунок того, що зростають в ціні електроенергія, пальне… Але здорожчання м’яса буде поетапним. Така сама ситуація буде і з молоком. Хоча ми теж маємо розуміти, що з іншого боку зростає і заробітна плата. Є дефіцит кадрів, який змушує підвищувати на виробництві заробітну плату. Тобто, загальна цінова і зарплатна ситуації балансують між собою і я не бачу загрози, яка може негативно повпливати на продовольчий ринок і кишені споживачів.

– Ну, дійсно, якщо ціни зростають, але й зарплатня збільшується, то в цьому немає нічого жахливого. Зберігається нормальна купівельна спроможність українців. А от коли є розрив, то це вже проблема. Дякуємо, пане Іване, за змістовні роз’яснення.

Раніше ми писали про те, що в Україні прогнозують дефіцит нуту.

В Україні прогнозують дефіцит нуту

 


Залишити коментар