Пн. 29 Квітня 2024

Обʼєдналися заради кіз: на Дніпропетровщині створили осередок сироваріння

У Перещепинській громаді на Дніпропетровщині фермери створюють осередок сироваріння та виробництва молочної продукції. Проєкт за три місяці розробила Олена Самарська. Каже: це допоможе десятьом фермерам отримати дохід. Ідею Олени підтримали канадські волонтери та надали грант на закупівлю сотні кіз. 

Перший крок для створення осередку сироваріння — закупівля сотні кіз. Їх привезли з ферми на Київщині. До своєї ферми п’ятьох тварин забрала Лідія Цюпко, повідомляє Суспільне.

З 2017 року жінка служила в ЗСУ, зараз звільнилась та вирішила розпочати бізнес. Нині тримає декілька овець та курей. Говорить, що разом з чоловіком, який зараз у війську, мріяли мати власне виробництво.

Наразі будемо тільки молочну продукцію, бо кіз не так багато, щоб сири робити, але ми сподіваємось, що прийдемо до сироваріння. Зараз будемо робити молоко, сметану, сир”, — розказує Лідія.

Хто в проєкті

У проєкті — десять родин, які вирішили почати або розширити виробництво молочної продукції. Серед них — Микола Караман.

Крафтові сири з Дніпропетровщини
Микола Караман. Суспільне Дніпро

Чоловік має родинний бізнес: 10 років виготовляє крафтові сири. Каже, його продукція отримувала перші місця на столичних конкурсах серед виробників.

Крафтові сири з Дніпропетровщини
Продукція Миколи Карамана. Фото: Facebook/Микола Караман

Ми робимо напівтверді та тверді, м’які сири, сири паста фелата. Ми робимо до 20 видів сиру. Люди знають нас. У нас вже постійні клієнти, вони знають звертаються. Відправляємо по всій Україні”, — розповів він.

Яка мета й у чому складність

Цей проєкт розробила Олена Самарська. Розповідає, через складну економічну ситуацію в Україні, у підприємців мало перспектив для самостійного розвитку.

Крафтові сири з Дніпропетровщини
Олена Самарська. Суспільне Дніпро

Проєкт має допомогти фермерам отримати дохід та вийти на конкурентний ринок. Ідею Олени підтримали канадські волонтери та надали грант на закупівлю тварин. В громаді створили чотири пункти, де кози пройшли місячний карантин.

Кожен день карантування коштує на сьогодні 830 гривень, що звичайній людині, яка хоче розвивати тваринництво майже неможливо оплатити. І це дуже великі перешкоди, щоб наш аграрний сектор розвивався на сьогодні”, — говорить розробниця проєкту.

Крафтові сири з Дніпропетровщини
Кози, придбані для проєкту. Суспільне Дніпро

Також кожен учасник пройшов 3-х місячне навчання та отримав необхідне обладнання: доїльний апарат та речі для догляду за тваринами. Олена каже, що піклуються, аби молоко було високої якості та відповідало європейським стандартам.

Крафтові сири з Дніпропетровщини
Суспільне Дніпро

За декілька місяців виробники мають показати перші результати. Сподіваються, що їхня продукція вийде на український та європейський ринки.

“Відчуй Україну на смак” — зʼявився новий крафтовий чай


Залишити коментар