Ср. 15 Травня 2024

На Полтавщині діє найбільша в Україні гусяча ферма

У дитинстві Роман Дрига ненавидів гусей, бо пасти цих галасливих птахів було його домашнім обов’язком. Зарікався, що як виросте, жодної гуски не триматиме. Але саме гуси стали розрадою та новим стартом у житті вже дорослого Романа після повернення з АТО. Як гуси підкорили суворого стрільця-зенітника та як в умовах війни живе одне з найбільших в Україні стад сірих гусей і гусей-легартів. 

Після АТО облаштував пташину ферму

“Приходиш зі школи – всі на футбол, а тобі треба братана малого поганяти і ще й гусей попасти”, – каже фермер Роман Дрига.

А тепер він має одне з найбільших стад в Україні 6000 довгошиїх. Саме ці птахи допомогли Роману повернутися до життя після АТО. Роман Дрига 4 роки боронив Україну від Краматорська до Маріуполя. У 2018 році звільнився за станом здоров’я та повернувся на свою рідну Полтавщину.

Наново навчався жити і за прикладом свого товариша почав розводити гусей.

“Почитав, подумав. Та й думаю: “Чому б ні?” Переможемо”, – говорить чоловік.

Перших гусенят Роман купив у 2019 році, облаштував ферму. Одразу обрав напрямок роботи: не м’ясо, а інкубаційне яйце.

Від стресу гуси стали менше нестися

На початку 2022 року по інкубаційні яйця приїжджали з усієї країни. Коли почалося вторгнення, чоловік роздав людям понад 50 000 яєць. Потім Роман погнав своє авто побратимам на Харківщину.

Коли приїхав – схопився за голову, треба рятувати гусяче потомство. Бо найбільші клієнти інкубатори з – Києва, Харкова Чернігова – зупинилися. Тоді Роман повіз яйця до Санжар, де друг мав інкубатор та генератор.

“Ми обоє пішли на ризик: я дав йому яйця, а він їх інкубував. А далі, як кажуть: або пан, або пропав”, – згадує Роман.

Так Роману попри війну вдалося врятувати приплід свого стада. А замовникам він тієї весни продав вже не яйця, а гусенят. Але війна спричинила підвищення цін кормів та вітамінів. Як виявилося, гуси також стресують від війни.

“Після останнього масованого обстрілу України, прямо над фермою пролітали ракети та шахеди. То після цього кількість яєць знизилася на 10-15%”, – пояснює фермер.

Тоді фермер дізнався про грантову підтримку “Курс на Незалежність”. Подав заявку та отримав кошти на нове обладнання: нову вентиляцію та автоматичні годівниці.

Тепер гусочки у гніздах, а малеча має притік свіжого повітря. А їжа подається всім відразу і без затримки.

Можна отримати грант на відновлення багатоквартирних будинків для громад


Залишити коментар