Сільська громада Чернігівщини самотужки відновлює 200-літній храм

Релігійна громада на чолі з отцем Петром (Павлом Репетухою) у селі Радьківка на Чернігівщині самотужки відновлюють місцевий Вознесенський храм, пише Хмарочос.

Відбудову почали ще з 2010 року, коли тут створили чоловічий монастир УПЦ КП на чолі з отцем Петром (Павлом Репетухою).

«То було сумне видовище: ліс густо ішов і переходив на стіни і дах, на даху росли дерева, корінням рвали покрівлю, руйнували фасади, до храму не можна було підійти. Три роки ми займалися лісоповалом, випилювали навколо, щоб була дорога і якийсь простір», — згадує настоятель храму.

Фрески на стінах не збереглися. Не збереглися й іконостас та інші ікони й церковне начиння.

Хтось із парафіян жертвує гроші з зарплати, хтось допомагає працею. Є пенсіонери, які працюють і передають на храм всю пенсію.

У XVIII столітті хутір належав родині Раковичів, представникам козацької старшини. За хутором, серед лісу, вони спершу збудували дерев’яну церкву, а потім почали зводити кам’яну. Вознесенський храм освятили 1805 року

Таким чином посеред лісу постала класицистична, вишукано оздоблена будівля, з фресками та копіями італійських ікон.

За радянських часів церкву використовували як зерносховище. В останні роки перед початком реставрації будівля перебувала в руїнах. Коли через пожежу обвалився дах — місцеві кажуть, що наркозалежні розпалювали грубку і варили наркотики — будівля заросла деревами.


Залишити коментар