Пн. 29 Квітня 2024

Нова розробка вчених допоможе призупинити старіння

Проект InnCoCells, що фінансується Європейським Союзом, перетворює залишки рослин та кавові відходи на інгредієнти для екологічної косметики.

«Ми вирощуємо рослинні клітини та їх частини в біореакторах», — ділиться Хейко Рішер, керівник відділу біотехнології рослин у VTT, фінському дослідницькому центрі. Інші їх партнери вирощують цілісні рослини в аеропонних теплицях або в полях.

Інноваційні інгредієнти для косметики створюють з базиліку та імбиру.

За словами вченого, їх проєкт знаходиться на стадії біорозвідки. Вони переглядають широкий спект рослин і зосереджуються на найбільш переспективних. Команда має на меті розробити до 10 інгредієнтів, щоб вивести їх на ринок протягом наступних трьох років. Основна увага приділяється біологічно активним сполукам у косметиці, тобто інгредієнтам, які, наприклад, запобігають старінню шкіри. 

Рішер проводить паралель з їжею. На упаковці кожного продукту повно інформації про її поживні властивості. Те саме має бути з косметикою – засоби повинні робити те, що обіцяють. 

Ще один схожий проєкт, що фінансується ЄС, – Prolific. Його команда знайшла спосіб застосування кавових сріблястих шкірок, витягнувши з них корисні поліфеноли. Prolific перетворює їх на засоби для шкіри з антивіковим ефектом.

 

 

Зазвичай поліфеноли вже отримують із рослин. Але сполука витягується за допомогою хімічної процедури, що продукує відходи, які потрібно ретельно утилізувати. 

Натомість Prolific застосовує екологічно чистий метод, що називається субкритичною водною екстракцією. По суті, технологи використовують лише воду під дуже високим тиском для вилучення поліфенолів із сріблястої шкірки кави.

 


Залишити коментар