Пн. 29 Квітня 2024

На Львівщині закладуть близько 400 га нових плодово-ягідних насаджень

На Львівщині планують на 400 га збільшити промислові насадження фруктів та ягід. Про це повідомили в Департаменті АПК Львівської ОВА, пише agronews.ua.

У 2023 р. сільгоспвиробники області планують закласти близько 400 га нових плодово-ягідних насаджень, в тому числі половину площ (204,8 га) із залученням коштів грантової підтримки за програмою «єРобота». У структурі закладання нових площ 50% складатимуть ягідні, 45% — горіхоплідні та 5% — плодові культури.

«Частка комерційного вирощування плодів та ягід в області відносно невелика, проте у поточному році прогнозується створити близько 400 га нових промислових насаджень. Для цього активно залучаємо підтримку з державного та обласного бюджету у вигляді грантів та проєктів на розвиток виробництва та організацію підприємств з доданою вартістю», — прокоментувала директорка департаменту Тетяна Гетьман.

Вона додала, що промисловим виробництвом плодів та ягід в області займаються близько 160 суб’єктів господарювання, що вирощують багаторічні плодово-ягідні насадження на площі 2 тис. га (14% до загальної площі). У структурі багаторічних насаджень в промисловому секторі зерняткові та кісточкові культури займають 68%, ягідні культури — 24%, горіхоплідні — 7%, виноградники — близько 1%.

Загалом на Львівщину припадає 7,1% валового виробництва плодово-ягідних культур в Україні. Понад 85% виробництва фруктів та ягід в області сконцентроване в руках господарств населення. Площі багаторічних насаджень у поточному році по всіх категоріях господарств складають 14,6 тис.га, з яких прогнозується зібрати понад 146 тис.тонн плодів.


Залишити коментар