Сб. 27 Квітня 2024

На Закарпатті на старті новий сезон ягід

Наразі чорничний сезон на Закарпатті уже завершився. Утім, люди готують “чесалки” до збору іншої, та не менш рятівної ягоди, яку збирають на полонинах, в лісах та на ділах. Це брусниця. Округла червона ягода, схожа своєю формою, на малі бусини.

В регіоні, зокрема, на Перечинщині, брусницю ще називають “чуфезами”, десь кажуть “яфузи”. Та де б і як не називали цю ягоду, користь її надзвичайно велика. Брусницю використовують у лікувальних цілях та у домашній консервації, пише Голос Карпат.

У науковій медицині використовують листки брусниці — Folium Vitis idaea як сечогінний і дезинфікуючий засіб при нирковокам’яній хворобі, ревматизмі, подагрі, циститах. Антисептична й протизапальна дія препаратів з листків брусниці подібна до дії листків мучниці звичайної і зумовлена наявністю в них глікозидів, арбутину, гіперозиду, дубильних речовин, елагової та хінної кислот. Свіжі листки брусниці при подрібненні виділяють леткі фітонциди. Медичне застосування.

У народній медицині застосовують ягоди і всю рослину, зібрану в період цвітіння, при ревматизмі, застуді, кашлі, захворюванні печінки, нирок, сечового міхура, при маткових кровотечах, туберкульозі легень, гіпертонії. Сік ягід вживають при запальних процесах і проносах.


Залишити коментар