Українські вчені вперше вивели вітчизняний сорт бузини

Плоди бузини чорної мають високий протиокислювальний потенціал завдяки вмісту флавоноїдів. Вчені НУБіП вивели перший український сорт бузини чорної, що дозволяє розпочати її широке культивування, повідомляє пресслужба НУБіП України.

Науковці кафедри садівництва — Володимир Меженський, Людмила Меженська та Артур Ліханов — виявили зразок бузини, який перевершував інші за вмістом рутину в квітках, тому новий сорт отримав відповідну назву за забарвленням плодів і накопичуванням великої кількості рутину в квітках — “Чорна Рута”.Хоча бузина є звичайною рослиною для флори України, ‘Чорна Рута’ є першим українським сортом, що дозволяє розпочати її широке культивування на наших теренах. Плоди бузини чорної мають високий протиокислювальний потенціал завдяки вмісту флавоноїдів, що тому їх використовують для лікування та в системі раціонального здорового харчування.

Окрім того, плоди цінуються як потужний природний харчовий барвник. Квітки також є важливою фармакологічною сировиною. Учені НУБіП України виявили зразок бузини, який перевершував інші за умістом рутину в квітках, тому новий сорт отримав відповідну назву за забарвленням плодів і накопичуванням великої кількості рутину в квітках – ‘Чорна Рута’. Він має універсальне використання, тобто для цього слугують і квітки, і плоди.

У лабораторії мікроклонального розмноження сорт вводять у культуру in vitro, щоб у стислі терміни можна було виростити потрібну кількість садивного матеріалу для промислових насаджень. 

 


Залишити коментар