Сб. 20 Квітня 2024

Стало відомо, скільки може втратити Україна через морські навчання РФ

Якщо ймовірність повномасштабної агресії наближається до нуля, то агресія на півдні із метою блокування портів видається більш імовірною, вважає доцент Київської школи економіки Олег Нів’євський. Про це повідомляє  Центр транспортних стратегій, пише  agronews.ua.

«Порти вкрай важливі для нас. По-перше, українська економіка дуже залежна від міжнародної торгівлі. По-друге, морські порти України є вкрай важливим транспортним вікном України до світових ринків — більше 60% українського експорту відбувається через морські порти», — пояснює доцент. Він додає, що 80% тоннажу перевалки в портах — це експорт.

Для порівняння О. Нів’євський наводить оцінку економічних наслідків 90-денної зупинки портів Техасу або місячної зупинки трійки найбільших портів США, які перевалюють біля 40% морських вантажів країни. В цих дослідженнях порядок економічних втрат для економіки США оцінюється від $60 млн до $1,63 млрд щоденних втрат.

Екстраполюючи на Україну ці цифри і беручи до увагу обсяг торгівлі морем та залежності економіки України від торгівлі морем, в нас оцінки економічних втрат місячної блокади портів, за оцінками Олега Нів’євського, можуть бути на рівні $25–170 млн на день. Якщо вдасться швидко перенаправити торгівлю іншими шляхами, то буде мінімум втрат, якщо ні — буде, звичайно, більше.

«Отже, за місяць блокади, матимемо вже від $750 млн до $5,1 млрд сукупних втрат, або 0,5–3,3% річного ВВП», — підсумовує доцент.


Залишити коментар