Чт. 28 Березня 2024

Зміни клімату стали подвійним ударом для виробників молока

У 2020 році Національний банк вперше у своєму звіті заговорив про вплив клімату на економіку України. Вже зараз українські аграрії зіткнулись з низкою викликів.

Про це повідомляє Яна Лінецька, аналітика Асоціації виробників молока, передає пресслужба асоціації.

«Внаслідок кліматичних змін знизилась кількість річних опадів в родючих районах півдня і сходу, а на заході зростає ймовірність руйнівних повеней, частішають випадки екстремальних погодних умов, які негативно впливають на врожай – буревії, гради, зливи, різкі перепади температури. Українські аграрії високозалежні від опадів, адже лише 6% оброблювальних земель мають штучний полив. Тому посухи сильно б’ють по врожайності», – розповідає аналітик.

Так, річна сума опадів помітно знизилась за останні 10 років. З кожним роком родючі українські чорноземи втрачають свою унікальність не тільки через екстенсивне виробництво та неналежне дотримання сівозміни, а й через кількість вологи у ґрунті.

За словами Лінецької, відсутність снігу взимку минулого року не дала змоги накопичити достатньо вологи в ґрунті, і навесні сіяли фактично в суху землю. Крім того, аномальна спека в період запилення та формування врожаю влітку в деяких регіонах знизила врожайність, а в деяких, як-то південь та центр, узагалі перетворила рослини на «очерет».

«Це стало подвійним ударом для виробників молока: низька врожайність кормових культур та, як наслідок, зростання собівартості годівлі», – наголошує експерт.

За січень-лютий 2021 року виробництво молока в Україні зменшилося на 4,8% порівняно з аналогічним періодом 2020 року, до 1,06 мільйона тонн.


Залишити коментар