Сб. 20 Квітня 2024

7 помилок садівника, від яких гинуть дерева

Посадили, розпушити, підгодували та навіть від шкідників обробили, а той усох? Ні, справа не завжди в неякісному саджанці або поганій погоді. Все могло статися і з вашої вини.

Адже не випадково народна мудрість поставила вирощування дерева в один ряд з будівництвом будинку і вихованням дітей. Тут немає і не може бути дрібниць. Кожна невчасно проведена маніпуляція або неправильна дія мають свої негативні наслідки, які відбиваються на зовнішньому вигляді насаджень і їх здоров’ї.

Помилки садівників в догляді за деревами

Догляд за садом включає полив і підгодівлю дерев і чагарників, їх обрізку і захист від хвороб і шкідників. Але якщо робити ці агротехнічні прийоми в невідповідні терміни або з порушенням основних вимог, то ефект може бути зворотним.

Неправильна посадка


Ще на стадії посадки саджанця можуть бути здійснені грубі помилки, які не дадуть молодій рослині добре розвиватися і в кінцевому підсумку погублять його.

Так, при порушенні рівня заглиблення кореневої шийки відбувається перепрівання кори у штамба. В результаті саджанець починає хворіти, у нього відмирають гілки, лущиться кора, а потім він і зовсім всихає.

Щоб цього не сталося, висаджуйте плодові дерева і чагарники так, щоб коренева шийка перебувала на 4-6 см вище рівня землі. Також важливо дотримуватися термінів посадки: восени в середній смузі до середини жовтня, в південних регіонах до середини листопада. Такі ж теплолюбні дерева, як абрикос, черешня, мигдаль і персик можна висаджувати тільки навесні, інакше вони не витримають зимівлі.

Шкідливі для зелених насаджень і загущені посадки, які призводять до відмирання нижнього ярусу гілок. Тому висаджуйте дерева на відстані не менше 3 м один від одного, а між рядами воно повинно бути від 5 до 8 м (в залежності від виду культури). Також варто уникати посадки поблизу будівель, які будуть затінювати рослини й погіршувати фотосинтез.

Глибоке перекопування пристовбурного кола

Перекопування пристовбурного кола сприяє надходженню повітря до кореневої системи дерев, а також допомагає боротися з бур’янами та шкідниками. Однак при заглибленні лопати більш ніж на 15 см можна оголити коріння дерева або пошкодити їх.

Як підсумок, в ранах поселяються грибки або інші збудники хвороб, а оголені корені взимку може прихопити морозом. До того ж часті перекопування погіршують якість ґрунту і призводять до сильних втрат вологи.

Щоб уникнути проблем з кореневою системою варто відмовитися від частих і глибоких перекопувань пристовбурних кіл, обмежившись двома-трьома за вегетаційний період. На легких ґрунтах досить просто розпушити ґрунт.

Мульчування стовбура дерева


Мульчування захищає рослини від перегріву і втрати вологи в спеку, допомагає їм перезимувати. Мульча покращує структуру і поживність ґрунту. Пристовбурні круги мульчують хвоєю, тирсою, деревною стружкою, корою, тріскою, гравієм, компостом і т.д.

Але укладати мульчу потрібно правильно, адже під нею кора дерева на рівні кореневої шийки може почати зопрівати. Вийде, як із заглибленням штамба в землю. Від випрівання кори в нижній частині стовбура дерево може загинути за сезон.

Тому мульча не повинна торкатися кори дерева, не варто викладати її в пристовбурні кола купою. Можна вкрити його по периметру на зразок “бублика”.

Залишений надовго ловчий пояс


Ловчі пояси, придбані в магазині або саморобні, допомагають уберегти кору і плоди дерев від багатьох шкідників. Особливо ефективні пояси в весняно-літній період, зупиняючи плодожерок, довгоносиків, короїдів та інших небезпечних для саду комах на їх шляху вгору по стовбуру.

Однак залишений на кілька місяців щільний ловчий пояс нічого хорошого дереву не принесе. Особливо небезпечно це на молодих деревах, які активно ростуть. Ловчий пояс здатний передавити й деформувати ствол навіть за одне літо.

Неправильна обрізка


Обрізка дерев – це ціла наука. Якщо її провести неправильно або в невідповідний час, можна не тільки зіпсувати зовнішній вигляд рослини, а й погубити його.

Обрізка буває формувальною і санітарною. Перша надає кроні дерева необхідну форму, друга дозволяє позбутися від хворих і сухих гілок. Завдяки цьому рослина краще цвіте і виглядає, дає більше плодів.

Але обрізка – це завжди стрес для дерев. Тому краще проводити її в період спокою, тобто пізньої осені чи ранньої весни, до початку сокоруху.

Варто пам’ятати, що у кожної культури свої вимоги до термінів і умов обрізки. Кісточкові відрізняються від зерняткових, карликові від високорослих, а морозостійкі – від примхливих південців. Тому не виходьте в сад з пилкою, щоб разом “постригти” всі дерева, а приділіть окремий час кожній культурі.

Проведена невчасно викорінювальна обробка


Викорінювати обробку дерев від хвороб і шкідників зазвичай проводять пізньої осені. Однак деякі садівники переносять процедуру на весну. Але обробку слід проводити, поки ще не з’явилося листя, тому що препарати можуть її спалити.

Обприскувати дерева при розкритих бруньках потрібно при плюсових температурах, інакше речовина може не подіяти. Ця процедура може бути не тільки малоефективною (комахи можуть ще не прокинутися і не залишити своїх укриттів), а й шкідливою для зелених насаджень. Адже потрапив в тріщини на стовбурах і гілках розчин замерзне при нічних заморозках і збільшить пошкодження, відкривши шлях для інфекцій.

Множинне щеплення гілок


Щеплення дерев допомагає відновити сад в короткі терміни або зберегти улюблений сорт, якщо штамб травмований. Процедура дозволяє набагато раніше отримати перший урожай і урізноманітнити плодові культури в саду.

Звичайно, таке “Дерево Дружби” хотіли б бачити на своїй ділянці багато садівників. І тому починають експериментувати з щепленнями плодових культур. Але треба пам’ятати, що в Сочі щепленням займалися вчені з дотриманням всіх правил.

Для дерева ця процедура – такий же стрес, як і обрізка. А якщо в її ході ви занесли інфекцію нестерильним інструментом, при множинних щепленнях ослаблений імунітет рослини з нею може і не впоратися.

Щоб не піддавати плодові дерева зайвої небезпеки, варто обмежити кількість щеплень на них.


Залишити коментар