Чт. 18 Квітня 2024

Чи варто в Україні вирощувати екзотичні фрукти та овочі?

У кожного досвідченого садівника або дачника в якийсь момент з’являється інтерес до екзотичних фруктів або овочів, які можна, хоча б теоретично, спробувати виростити у себе на ділянці.

Зараз можливості вибору культур розширюються — справа і в змінах клімату, і у виведенні особливо стійких рослин, і в доступності різного насіннєвого та садивного матеріалу в інтернеті. Однак потрібно визначитися, що ви хочете садити, і чи варта шкурка вичинки.

Насіння для посадки не тільки екзотичних, але і найбільш затребуваних в наших географічних широтах культур ви можете замовити на будь-якому сайті чи купити в спеціалізованому магазині.

А чи варто садити «екзоти»?
По-перше, вони вимагають підвищеної уваги — якісь потрібно більше поливати, якісь захищати від морозу і вітру, якісь по-особливому підв’язувати.
По-друге, навіть з урахуванням селекції сортів варто бути готовим до того, що екзотичні рослини не будуть давати максимальний урожай.

Умовно-екзотичні
Якщо ви тільки пробуєте посадити у себе на ділянці щось крім традиційної зелені, огірків і картоплі, можливо, вам варто почати з чогось не дуже екзотичного. Список відомих, але відносно екзотичних і цікавих рослин величезний, зокрема:

  • безнасінні кавуни;
  • білі баклажани;
  • брюссельська капуста;
  • кольрабі.

Переваги цих культур в тому, що вони не такі примхливі, як справжні «екзоти», у них є близькі «родичі», які ми активно споживаємо в їжу, і в той же час вони досить незвичайні, щоб спробувати в садівництві щось нове.

Справжня екзотика
Незвичайні гарбузи. Гарбуз — це одна з найбільш приємних для вирощування рослин. Вона не вимагає багато уваги, а плоди дає часом дуже великі. Зберігаються гарбузи довго. Серед незвичайних рослин, які можна віднести до гарбузів, відзначимо «цукерковий гарбуз», гібрид гарбуза і кавуна — кавбуз, фіголистковий гарбуз-ліана.

Ківі та хурма. Звичайно, і ліана-ківі, і дерево-хурма вибагливі і люблять сонце. Однак в інтернеті можна знайти особливо стійкі різновиди цих рослин, які не тільки зможуть прижитися в нашому кліматі, але і давати врожай. Ківі полюбляють неглибоку посадку, а хурма — майже будь-який ґрунт, але місце без вітрів і на сонечку.

Інжир. Ще один представник екзотики, який любить сонце і південні краї — це інжир. Виділяють кілька різновидів інжиру, що росте в Україні, в тому числі — адріатичний, далматський, муасон. Зверніть увагу, що інжир не любить протягів, але любить сонце і тепло, його вкривають на зиму.

На закінчення варто відзначити такі рослини, які також приживаються у нас, як зизифус, ягоди Годжі, цитрусові дерева, карликові банани і навіть кавові дерева.


Залишити коментар