Ср. 24 Квітня 2024

Обережно, схуднення: ТОП-6 найнебезпечніших дієт

Якщо в твоєму планері був пункт “схуднути до нового року”, то зараз настав саме час ставити собі нову мету — схуднути до літа. І на цьому моменті приходить думка “О! Сяду-ка я на дієту”. А на яку? Адже їх так багато, і здається, що кожен день, з’являється все нова і нова дієта, яка обіцяє тобі швидко, просто і надовго позбутися від зайвих кілограмів.

Але як би не так. Є перелік дієт, які дотримуватися вкрай не рекомендується. Щоб ти випадково не вибрала “не ту саму” дієту, tochka.net зробила для тім’я добірку найнебезпечніших дієт.

  1. Карнивор-диета

карнівор
Карнівор-дієта © depositphotos

Дієта для справжніх хижачок. Ця дієта зараз на піку популярності в США і Європі і впевненими кроками йде до нас. Принцип цієї дієти — веганам тут не місце. Або будеш їсти м’ясо на перше, друге і на десерт. Ну здорово ж, особливо якщо ти любителька м’яса.

Карнівор дієта обіцяє тобі швидко розпрощатися зі зловісним зайвими кілограмами, так як в умовах дефіциту вуглеводів організм перебудовується і отримує енергію з жирів — все дуже просто.

У раціон допускається абсолютно будь—яке м’ясо і чим жирніше — тим краще. Необхідно виключити овочі, фрукти, злаки, гриби, бобові і горіхи. Що стосується порцій, то можна не соромитися і не скромничати — допустимі будь—якими обсяги їжі 3 рази в день. Ну а якщо тобі захочеться перекусити протягом дня, то ти можеш з’їсти невеликий шматочок м’яса, риби і все в такому дусі. Ну і вода. Води треба пити чим більше, тим краще.
І все. Це прямо якийсь рай на землі для м’ясоїдів — їж скільки хочеш і худни. Але як би не так.

Чому варто відмовитися:

Сама подумай — в якому стані буде твій організм через пару тижнів, якщо ти будеш шпигувати його виключно тваринною їжею. Так, ти схуднеш, адже ти виключиш з раціону вуглеводи. Але бонусом до схуднення ти отримаєш проблеми з шлунково-кишкового тракту, жахливий стан шкіри і підвищений рівень холестерину.

  1. Whole30

Whole30
Whole30 © depositphotos

Чергова трендова система харчування. І на перший погляд, продукти, які пропонує до вживання Whole30 досить необразливі і дуже навіть корисні — свіжі фрукти—овочі і ніякої шкідливої ​​їжі. Дієта обіцяє, що якщо ти перейдеш на свіжі продукти, замість оброблених, ти не тільки скинеш ненависні кілограми, але і поліпшиш свій сон і все твоє здоров’я скаже тобі “велике спасибі”.

Але крім «не корисною” їжі, ця дієта виключає ще цукор, алкоголь, бобові, молочні продукти і злаки. Whole30 згідно своїй назві розрахована на 30 днів.

Чому варто відмовитися

Якщо тобі немає необхідності дотримуватися цієї дієти більше 30 днів, то навіщо на неї сідати взагалі? Адже гарантія того, що через місяць страждань все повернеться на круги своя (включаючи вагу) дуже велика. Небезпека цієї дієти полягає в її циклічності — 30 днів правильно харчувалася, потім вийшла з режиму, повернула свої улюблені зайві кілограми і знову на Whole30. Грубо кажучи, система харчування перетвориться в цикл обмеженого переїдання, коли спершу ти обмежує себе в споживанні певних продуктів, а потім з подвоєним ентузіазмом накидаєшся на них.

  1. Кето-дієта

кето
Кето-дієта © depositphotos

По-перше це модно. По-друге, напевно ти все-таки не в курсі, що ця дієта насамперед була розроблена дослідниками для контролю епілепсії у дітей. Немає ніяких доказів і досліджень, що кето дієта безпечна і ефективна в довгостроковій перспективі. Єдине, що відомо, що ця дієта з високим вмістом жирів, зменшеним вмістом білка і дуже низьким вмістом вуглеводів. І коли ти вирішиш що “все, вистачить, з мене дієт” твій колишній вага дуже швидко скаже тобі “привіт, дорога, нарешті ми знову разом”.

Чому варто відмовитися:

Так, ти схуднеш дуже швидко. Але ти будеш не одна. Твої вірні друзі на час кето дієти це: моторошний запах з рота, який не залишить нікого байдужим, навантаження на нирки і звичайно ж проблеми з шлунково—кишкового тракту.

  1. Дієта Аткінса

аткинс
Дієта Аткінса © depositphotos

Дієту Аткінса можна назвати ветераном серед дієт. І якщо дівчина, яка про цю дієті не сиділа, то дівчата, яка про неї не чула — точно не існує.

Звичайно, дієта Аткінса була оригінальною низьковуглеводній дієтою, що стала популярною кілька десятиліть тому. Тепер, коли на сцену вийшли кето, канівор і Whole30, а також масова фобія вуглеводів, ти, можливо, знову задумаєшся про те, щоб сісти на низкоуглеводную дієту, як Аткінс. (Аткінс і кето відрізняються тим, що Аткінс допускає більше білка, тоді як кето обмежує білок.)

Чому варто відмовитися:

Як і в багатьох дієтах, за допомогою дієти Аткінса ти дуже швидко схуднеш. Але довго, як відомо це не працює. І так, до речі, в рейтингу кращих дієт США, дієта Аткінса знаходиться майже в самому низу списку через ризик виникнення серцево-судинний захворювань.

  1. Пеганська дієта

пеган
Пеган-дієта © depositphotos

Ні, це не помилка. Це наступна трендова дієта Пеган. Поєднує популярну палеодіету і деякі веганські принципи. Сидячи на пеганской дієті ти їстимеш дуже багато овочів, фруктів, горіхів і насіння. А ось про молочні продукти, бобові та злаки у тебе будуть під забороною. Так, і не бійся, м’ясо в цій дієті допускає — це ж тепер пеганка, а не веганка 🙂

Все супер, але ця дієта не досліджувалася на предмет втрати ваги і інших “булочок”, і звістка величезна ймовірність, що ця дієта знизить рівень цукру в крові і тригліцериди. А ще ця в цій дієті дуже багато пунктів з серії: що не можна, коли не можна і т.д.

Чому варто відмовитися:

Та тому що, це чергова дієта з довгим списком обмежень і безліччю правил. Можливо, ти трохи схуднеш і тимчасово будеш відчувати себе краще, але швидше за все ти не зможеш дотримуватися цього незбалансованість режиму харчування.

  1. Детокс-дієти

детокс дієта
Детокс-дієта © depositphotos

Детокс-дієт безліч. Вони завзято обіцяють, що ти одночасно і схуднеш, і очистиш свій організм від всякого нехорошого. І хорошого, теж. Але про це чомусь мовчок. Цю дієту ще можна назвати по іншому — розвантажувальний день довжиною в місяць (або скільки ти вибираєш сама)

Чому варто відмовитися:

Очищуючі соки або інші принципи очищувальних дієт неефективні для тривалого схуднення. Немає ніяких доказів користі для здоров’я цієї дієти. І, тобі нічого не потрібно, щоб очистити свій організм — для цього у тебе є печінку і нирки. Більш того, такі типи дієт вимагають покупки дорогих бутильованих соків і харчових добавок.


Залишити коментар