Чт. 25 Квітня 2024

Україна оприлюднить санкційний список російських товарів

Російська Федерація оприлюднила список аграрних компаній України, проти яких подовжила дію економічних санкцій. Україна повинна була оголосити список російських товарів, які заборонено для ввезення в Україні з 1 січня 2021 року. Мало б виглядати красиво – початок року і розставлені крапки над «і». Проте не склалося. Про це повідомляє виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі (УАВК) Оксана Руженкова на своїй сторінці у Фейсбук, пише agronews.ua.

УАВК подала відповідну заявку ще 27 жовтня 2020 року на розгляд санкційного комітету Міністерства розитку економіки, торгівлі та сільського господарства, а 20 січня стало, що розгляд прохань, які надходили від багатьох громадських організацій, ще не розпочато.

«Нам дуже приємно, що громадським організаціям не байдуже. І через кілька тижнів ми приступимо до цієї роботи. Але будемо ретельно перевіряти, які документи надано Асоціаціями»,- сказав у ході засідання робочої групи з розвитку промислового картоплярства заступник міністра економіки Олександр Романішин.

Представники Української асоціації виробників картоплі висловлюють обурення подібним зволіканням МЕРТУ та заявами.

«Хочемо нагадати, що санкційний комітет не судова інстанція, не податкова і не апеляційний суд, а частина уряду, що повинна оперативно працювати, а не перевіряти «домашню роботу» громадських організацій. Чиновники повинні докладати зусилля для захисту власної держави, а не чекати біля моря погоди», – коментує виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі.

Таке зволікання МЕРТУ не дозволяє вітчизняним виробникам наростити вал промислового виробництва картоплі, позбавитись імпортозалежності від РФ та Білорусі.

Січень-лютий – період, коли Україна активно імпортує насіння картоплі. Ще один рік на українських полях ростиме російський продукт, а держбюджет ворожої країни поповниться суттєвими надходженнями з України, яка все ще не може зустрітися зі своєю політичною волею.


Залишити коментар