Сб. 20 Квітня 2024

Протягом наступних 10 років вартість землі може зрости

Якщо земельна реформа буде реалізована повною мірою, протягом наступних 10 років середня вартість землі в Україні може зрости до 4-4,5 тис. доларів за гектар.

Про це заявив експерт Easy Business Дмитро Ливч під час пресконференції «Дорожня карта земельної реформи в Україні. Розвиток економіки», яка відбулася сьогодні у Києві.

Він зауважив, що за часів невизначеності, зумовлених пандемією коронавірусу, нехтувати такими інвестиціями було б дуже недалекоглядно.

«Запуск повністю лібералізованого ринку землі в Україні, на мій погляд, міг би принести близько 50-85 млрд дол. сукупного приросту ВВП у наступні 10 років після реформи. Проте запропонована модель, хоч і матиме нижчий економічний ефект, все одно закладе фундамент для майбутнього розвитку агросектора за умови прийняття допоміжного пакета законодавчих ініціатив, зокрема законопроєктів № 2194, № 2195, № 3205-2», – сказав Дмитро Ливч.

Крім того, остаточне зняття мораторію стимулюватиме подальший розвиток агробізнесу, який за роки незалежності став однією з провідних галузей економіки. Вільний ринок дасть змогу змінити структуру сільськогосподарського виробництва та замість традиційних культур пропонувати продукцію з високою доданою вартістю.


Залишити коментар