Пт. 29 Березня 2024

Як пити пиво з користю для здоров’я

Якщо випивати 1-2 келихи на тиждень - боятися нічого. Навіть навпаки -  треба радіти.

Згідно з дослідженнями японських і американських лікарів, ви хворієте в кілька разів рідше ніж ваші знайомі, які відмовляють собі в задоволенні час від часу розслабитися за келихом пінного. А ймовірність нервового виснаження і депресії у вас нижче мінімум на 10%.

Цінність і користь пива крім алкоголю, який в пиві присутній в невеликій кількості, цей напій в буквальному сенсі джерело корисних речовин. Недарма на Русі його називали «вітамінним коктейлем». Вітамінів і мікроелементів в склянці пива стільки ж скільки в склянці апельсинового соку, а ось калорій і цукру значно менше.

Подумайте про це, коли наступного разу вирішите замінити пиво до піци апельсиновим соком.

У пиві містяться:

  1. Вітаміни групи В – необхідні для нормального функціонування нервової системи. Весь комплекс вітамінів цієї групи міститься в ячмінних зернах.
  2. Клітковина – вона стимулює травлення, очищає організм від шкідливого холестерину. Завдяки їй, пиво, як би парадоксально це не звучало, нормалізує артеріальний тиск і є профілактикою серцево-судинних захворювань.
  3. Мальтодекстрин – складний вуглевод, який уповільнює всмоктування глюкози, запобігаючи різких перепадів рівня цукру в крові.
  4. Магній – в одному келиху половина добової потреби людини. Магній необхідний для роботи мозку, еластичності серцевого м’яза.
  5. Фосфор – майже 40% від денної норми в одному келиху. Він необхідний для нормального стану м’язів, зубів і кісток.
  6. Кремній – захищає кісткову тканину від руйнування, стимулює вироблення колагену. Колаген – білок, який забезпечує еластичність шкіри і здоров’я хрящової тканини.
  7. Хмелеві поліфеноли – потужні антиоксиданти, які уповільнюють старіння і допомагають боротися з хвороботворними клітинами. Крім цього, в пиві міститься ще близько 30 мікроелементів і їх з’єднань.

Яке пиво найкорисніше?

Ми всі знаємо, що не всі йогурти однаково корисні. З пивом – та ж ситуація. Найпростіше правило, яке працює і для пінного і для більшості продуктів: чим менший термін придатності, тим продукт корисніший. Живе нефільтроване містить найбільше корисних компонентів. Саме воно нормалізує травлення, насичує вітамінами і не викликає головний біль на ранок. Є один мінус: зберігається воно від 3 до 7 днів. Звичайно, якщо ви вип’єте його на 8-й день від дати виробництва, нічого катастрофічного не станеться. Але користі буде в рази менше. І не вірте виробникам, які пропонують недороге дешеве пиво з піврічним терміном зберігання, називаючи його живим. У ньому абсолютно точно присутні консерванти. З усіх сортів нефільтрованого пива найкорисніше – пшеничне. Воно є рекордсменом за вмістом вітамінів В і клітковини.

А якщо Ви плануєте використовувати пінний напій в косметичних цілях, то живе нефільтроване – єдиний правильний варіант. Пастеризоване вже не містить ферментів і продуктів бродіння. Але всі вітаміни і мікроелементи в ньому зберігаються. Фільтроване несе мінімум користі. В процесі фільтрації «відсіваються» вітаміни і більшість мікроелементів. У невеликий кількості це пиво не зашкодить, але не варто пити його частіше двох-трьох разів на місяць.

В якому віці найбільш корисно?

Після ряду досліджень вчені виробили кілька правил вживання пива:

  1. Його, як і будь-який алкоголь, не бажано пити до 23 років, особливо якщо існують проблеми з гормонами і нервовою системою. Після 23-х років процеси формування організму повністю завершуються, і невеликі дози алкоголю перестають бути небезпечними.
  2. У занадто поважному віці (75 і старше) пиво можна в кількості не більше склянки в день кілька разів на місяць за умови, що людина не приймає постійно медикаменти, які не сумісні з алкоголем.
  3. У віці від 23 до 70-75 невелика кількість пива при відсутності протипоказань буде корисним. Хоч пиво вважається чоловічим напоєм, для жінок воно більш корисне (зрозуміло, поза періодом вагітності та годування груддю). Фітоестрогени допомагають нормалізувати гормональний фон, м’якше переносити перепади настрою в період ПМС і клімаксу.

Скільки можна пити?

Зрозуміло, про користь можна говорити при помірному споживанні пива. Помірно – це не частіше двох разів на тиждень. Максимальна разова доза – не більше 1 г чистого алкоголю на кожен кілограм ваги. Для чоловіка середньої комплекції це близько двох літрів. Для жінки – не більше півтора. Оптимальний варіант – пити його тричі в тиждень, чоловікам – близько літра, жінкам – 0,5-0,75 л. Організм буде отримувати мікроелементи і вітаміни, при цьому не постраждає травлення, гормональний фон і клітини головного мозку.

З чим поєднувати?

Оскільки пиво містить ферменти, які допомагають прискорити травлення, його цілком можна поєднувати з жирною і важкою їжею. Але майте на увазі, що в цьому випадку вся користь напою зведеться до прискорення перетравлення. Щоб отримати користь саме їх живого пінного, краще вибрати легкі закуски і снеки з натуральними прянощами. Вони вгамують почуття голоду (рано вранці пити його небажано), але не перенавантажуватимуть травну систему. Якщо є схильність до підвищеного тиску, краще вибирати не дуже солоні закуски. Нежирний сир, помірно солоне, сушене м’ясо і горіхи допоможуть витягти з напою максимум користі.


Залишити коментар