Чт. 25 Квітня 2024

На Івано-Франківщині з’явилась племінна пасіка

Бджільництво на Івано-Франківщині виходить на новий рівень. Пасіка сільського обслуговуючого кооперативу «Селекціонер» у селищі Войнилів Калуського району отримала статус племінної.  

Пише SEEDS.org.ua за інформацією Голосу України.

«Статус племінного господарства важливий тим, що пасіка має право селекції бджіл, утримання селекційного матеріалу та його розповсюдження, а також становить генофонд країни», — розповів голова підприємства Ярослав Муха.

Рік для бджолярів був насичений працею та науковими дослідженнями. Завдяки високогірному облітнику «Ґорґани», який розташовано в Рожнятівському районі — в Карпатах на висоті понад 1000 м над рівнем моря, заготовлено багато селекційного матеріалу.

Разом зі співзасновниками кооперативу — дружиною Наталією і сином Володимиром, та пасічниками з різних регіонів пасічники проводили спостереження, що лягли в основу подальших експериментів.

У партнерстві із зарубіжними колегами бджолярі реалізують наступний етап розвитку програми «Селекція та збереження карпатських бджіл» — для покращення чистоти популяції цих комах працюють над створенням ізольованого расового облітника в Галицькому районі.

«Важливо, що маємо підтримку столичного Інституту бджільництва імені Прокоповича. Разом із науковцями беру участь у підготовці змін до чинного закону про бджільництво, що морально застарів. Залучатимемо народних депутатів до затвердження цих змін у Верховній Раді», — підсумовує Ярослав Муха.


Залишити коментар