Чт. 25 Квітня 2024

Вирощування винограду в теплицях – перспективний бізнес для дрібних фермерів

Тепличне вирощування такої незвичайної для закритого ґрунту культури, як виноград, є дуже прибутковим видом діяльності. Незважаючи на різні проблеми виноград росте в теплиці більш пишним і смачним, а урожай перевершує всі очікування.

Про це заявила Людмила Баранець, завідувачка лабораторії молекулярної генетики та захисту рослин Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» під час вебінару, організованого Українським проектом бізнес-розвитку плодоовочівництва, передає SEEDS.

За її словами, для фермерів, які мають 2-3 гектара винограду, що вирощується в закритому ґрунті – це найбільш оптимальний варіант господарювання.

«Передбачалося, що тепличне виноградарство більше культивуватиметься в регіонах зі складними кліматичними для виноградарства умовами. Але поки бачимо тенденцію, що вирощування винограду в теплицях стає більш поширеним в південних регіонах України», – каже Баранець.

Експертка зазначила, що наразі стає більш поширеною тенденцією вирощування в закритому ґрунті столового винограду, що дозволяє отримати продукцію традиційних сортів на 2-3 тижні раніше, коли тримається досить висока ціна на виноград.

«Однак зараз вирощування столового винограду в закритому ґрунті – це поодинокі випадки і займаються цим тільки ентузіасти, хоча в Європі це дуже поширено. Цілком можливо, що найближчим часом це стане реальним економічно виправданим бізнесом в різних регіонах нашої країни», – зауважила вона.

Баранець зазначає, що вирощування в закритому ґрунті в рази підвищує шанси на отримання кращого врожаю винограду, при дотриманні технології вирощування винограду та проведенні всього комплексу агротехнічних заходів.

«Догляд та вирощування винограду в тепличних умовах не такий складний, як здається, і не дуже відрізняється від вирощування у відкритому ґрунті. Однак є і певні нюанси», – каже експертка.


Залишити коментар