Пт. 29 Березня 2024

Уряд хоче змусити фермерів платити контролерам за свій врожай

За детінізацію сільськогосподарських земель з кожної зібраної аграріями тонни зернових врожаю-2020 доведеться сплатити 1 долар спеціальній компанії-контролеру. Про це йдеться у матеріалі «Плати долар контролеру за тонну – і «проїжджай»: Кабмін підготував IT-схему детінізації сільськогосподарських земель» на AgroPolit.com.

Це випливає із аналізу тексту проекту Кабміну під назвою «Контроль у сільському господарстві» (з використанням інтерактивного програмного забезпечення) та тексту меморандуму із розробником програмного забезпечення та обладнання контролю у сільському господарстві ТОВ «Менора-Агро».

Суть проекту «Контроль у сільському господарстві»:

  • впровадження ТОВ «Менора-Агро» контролю за дотриманням  с/г виробниками достовірної статичної та фінансової звітності про посіяні та оброблені площі  земельних ділянок, обсягів отриманого врожаю, дотримання прав сівозміни та інше;
  • встановлення на кожному комбайні або іншій с/г техніці, яка використовується для збору врожаю, обладнання, яке дозволяє реєструвати та обліковувати землі, з якої збирають врожай, кількість зібраного кожним комбайном врожаю та вид культури, що збирається, для встановлення в процесі контролю виконання робіт даних статистичних та фінансової звітності з реальними обсягами оброблювальних земельних ділянок, площ, посівів та зібраного врожаю.

Термін пілотного проекту: липень-жовтень 2020 р.

Аби запустити схему, в Кабміні пропонують прийняти окремий закон про регулювання застосування  спеціального обладнання  для обліку врожаю  у сфері сільського господарства. Прикладом такого закону є Закон України «Про застосування реєстраторів  рахункових операцій  у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (про касові апарати).

При цьому аграрії мають використовувати на свій врожай збиральній техніці лише спеціально акредитоване державою обладнання обліку зібраного врожаю. Отримані дані автоматично передаватимуться у єдину централізовану систему звітності.


Залишити коментар