Китайські вчені виявили ген, який захищає капусту від кили
Фото: Xinhua.
Китайські дослідники виявили ген GSL5, який відіграє ключову роль у сприйнятливості хрестоцвітих культур до хвороби – кили (Plasmodiophora brassicae). В результаті редагування цього гена рослини показали високу стійкість у польових випробуваннях, повідомляє AgroPortal з посиланням на Xinhua.
Дослідження виконала команда Інституту дослідження олійних культур Китайської академії сільськогосподарських наук. Результати опубліковано в журналі Nature Genetics. У матеріалі нагадують, що кила хрестоцвітих останніми роками поширилася більш ніж у 80 країнах і щорічно викликає глобальні втрати врожаю від 10% до 15%. В Китаї хвороба уражує понад 20 мільйонів му (приблизно 1,3 млн га) орних земель щороку.
За словами головного наукового співробітника дослідницької групи Лю Ліцзяна, на встановлення ролі гена GSL5 знадобилося майже 10 років. Дослідники виявили, що GSL5 сприяє зараженню: цей ген може бути захоплений Plasmodiophora brassicae, що призводить до посилення імуносупресії, відключення сигналів стійкості до хвороб і забезпечення розмноження патогену. Після ідентифікації вчені відредагували геном рослин, щоб вимкнути GSL5.
Геномно-відредаговані рослини продемонстрували широкий спектр високорівневої стійкості до патогену Plasmodiophora brassicae. У польових випробуваннях такі рослини не мали несприятливих ефектів на ріст або врожайність насіння.
«Це нововведення забезпечує довготривалу та ефективну стратегію контролю кили хрестоцвітих і підтримує селекцію високостійких сортів хрестоцвітих культур, таких як ріпак, пекінська капуста та броколі», – заявив Лю.
У матеріалі вказують, що традиційні методи селекції (міжвидова чи внутрівидова гібридизація) мають обмеження: довгі цикли та швидка втрата стійкості. Відкриття та редагування гена GSL5 дає новий шлях – створення сорту з вбудованою стійкістю, що може стати довгостроковим рішенням у боротьбі з килою хрестоцвітих.

Залишити коментар