Іван Василюк з Франківщини вирощує королівську квасолю
Іван Василюк за фахом — кінотехнік, працював на столичних кіностудіях. Однак любов до землі переважила. Тож шість років тому разом із дружиною у селі Тисменичани Івано-Франківського району взялися вирощувати квасолю.
Мають її п’ять сортів. Під цю культуру відведено присадибну ділянку площею 12 сотих.
Найбільше уваги приділяє чоловік білій королівській квасолі. Вона смачна, покрита тоненькою шкіркою, неабияк підходить для приготування чанахів. Ще ж є різнокольорова — голубенька, рожевенька та інші.
Кидати зернята у ґрунт Василюки починають у квітні, коли потепліє. Відтак усе літо старанно доглядають насадження: розпушують міжряддя, виполюють бур’яни, поливають, підживлюють. Аби впоратися з роботою, доводиться прокидатися о пів на п’яту ранку і працювати до десятої вечора. Найважче, за словами ґазди, встановлювати тички. А їх немало — півтора тисячі. І під кожну треба пробити глибоку ямку.
За сприятливої погоди кущі можуть виростати до восьми метрів завдовжки. На них формується велика кількість стручків.
Із кінця серпня розпочинається збір урожаю, який триває до листопада. Спочатку знімають нижні лопатки, поступово просуваючись догори.
На овочі господаря є чималий попит. Їх охоче розкуповують. А коли недавно сестра пана Івана їхала в Америку, то взяла зі собою десять тисменичанських квасолин, щоб посадити там. Сказала, що поряд із нею живуть китайці, які теж хочуть мати на городі цю культуру. Це для них дивина, адже за океаном біля приватних помешкань зазвичай переважають декоративні рослини.
Зауважимо, що окрім квасолі, родина вирощує на городі й інші культури — картоплю, цибулю, часник, помідори, перець, огірки.
Залишити коментар