Чт. 19 Вересня 2024

Аномальна спека спричинила хвилю лісових пожеж у туристичній Південній Європі

Лісова пожежа лютує поблизу Куманово, Північна Македонія, 30 липня 2024 року (Reuters)

Лісова пожежа лютує поблизу Куманово, Північна Македонія, 30 липня 2024 року (Reuters)

Аномальна спека, що охопила Південну Європу цього літа, призвела до масштабних лісових пожеж у кількох популярних туристичних країнах. Пожежники в Іспанії, Греції, Хорватії та Північній Македонії ведуть боротьбу з вогнем, який загрожує населеним пунктам та природним заповідникам. Ситуація ускладнюється високими температурами, сильними вітрами та тривалою посухою. Про це пише The Independent.

Греція та Іспанія у вогняному кільці

На кордоні Греції та Болгарії пожежники змушені покладатися на авіаційну підтримку для гасіння полум’я, яке знищує рослинність з 18 липня. За словами речника грецької пожежної служби Васіліса Ватракогіанніса, наземні сили не можуть дістатися до району через наявність мін з минулих конфліктів. Місцева влада використовує екскаватори для створення протипожежних зон навколо сіл.

В Іспанії ситуація не менш критична. Сотні пожежників за підтримки авіації намагаються приборкати дві великі пожежі на сході країни. У Валенсії довелося евакуювати сотні жителів села Бенасау через загрозу вогню. Інша пожежа в провінції Куенка вже знищила понад 1500 гектарів рослинності. Метеослужба AEMET прогнозує температуру до 44°C у деяких регіонах, що значно підвищує ризик нових займань.

Хорватія та Північна Македонія: боротьба з вогнем триває

Пожежники Хорватії назвали минулу добу найскладнішою в цьому сезоні. Біля прибережного міста Тучепі вони локалізували велику пожежу, але сильний вітер ускладнював роботу. Державна телерадіокомпанія HRT повідомила про безсонну ніч місцевих жителів, деяких довелося евакуювати. Очевидці розповідають про вибухи газових балонів та неймовірну швидкість поширення вогню.

У Північній Македонії за добу виникло 66 нових пожеж. Особливо складна ситуація склалася біля міста Стіп, де дим укрив дороги, поля та будинки. Раніше цього тижня вогонь знищив десятки будинків, загинула одна людина. Країна звернулася за міжнародною допомогою, і вже отримала підтримку від Сербії, Німеччини та Чехії.

Європейська інформаційна система лісових пожеж попереджає про високий ризик займань на більшій частині Південної Європи. Ситуація залишається напруженою, і рятувальники продовжують цілодобову боротьбу з вогнем.


Залишити коментар