Замість винограду – овочі: фермери Одещини не хочуть вирощувати багаторічні культури
В Одеській області теплиці та поля зайняті овочами. Фермери не хочуть висаджувати багаторічні культури, чекати два-три роки. І ризикують зіткнутися з перевиробництвом.
Про це заявив відомий херсонський фермер а Михайло Павлівський в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи».
“Тут переважно вирощують овочі. Тут усе — в овочах, особливо багато капусти, і люди нічого не хочуть змінювати. Мовляв, час такий. Не хочуть зв’язуватись із багаторічними культурами, щоб чекати врожаю два-три роки”, – сказав він.
За його словами, нині вся Україна кинулася в овочі.
“І буде наступати на ті самі граблі. Помідор-сливку вже беруть по 4–5 грн/кг у переробку. На наступний рік навіть важко прогнозувати, що буде з овочами”, – сказав він.
За інформацією фермера, група компаній «Агроф’южн», у яких цьогоріч було 1,5 тис. га томатів, а на 2024 рік планує вирощувати вже 3 тис. га.
«Але ж їм це вигідно, бо в них замкнутий цикл виробництва, вони експортують продукти переробки томатів у десятки країн світу, на відміну від дрібних фермерів», – сказав Павлівський.
Залишити коментар