Фахівці пояснили, чому суттєво зріс імпорт свинини
За перший місяць 2022 року спостерігається значне збільшення імпорту свинини. Так, за січень місяць було імпортовано 6,62 тис. тонн свинини, що в 4 рази більше ніж за аналогічний період минулого року. Про це інформує УКАБ.
Динаміка імпорту цього м’яса за останні 2 роки свідчить про те, що обсяги імпорту свинини в січні збільшуються в кожному році:
- 2020/2021 – зріс у 4 рази
- 2021/2022 – зріс у 2,7 рази
У структурі імпорту морожена свинина займає – 30% (1,9 тис. тонн), а свіжа або охолоджена свинина – 70% (4,6 тис. тонн). Ключовим експортером цієї продукції залишається ринок ЄС:
- Данія – 3 160 т;
- Нідерланди – 1 103 т;
- Бельгія – 954 т;
- Польща – 720 т;
- Іспанія – 364 т.
Збільшення імпорту в січні спричинено наступними факторами:
З 1 січня оновлюється імпортна квота для ЄС, яка передбачає безмитне ввезення продукції (20 тис. т. в рік).
Ціни на ринку свинини в ЄС залишаються стабільно низькими з жовтня і до сьогодні порівняно до українських, за рахунок перенасичення товару.
Повільне «сезонне» зниження закупівельних цін після свят.
«В січні країнам ЄС було дуже вигідно експортувати свинину до Україні, але в найближчій перспективі темпи поставок будуть скорочуватись, оскільки наразі на внутрішньому ринку України закупівельні ціни на живець свиней знижуються. Подальше зростання імпорту можна буде фіксувати ближче до квітня та весняних свят», – прогнозує Максим Гопка, аналітик УКАБ.
Залишити коментар