Як безпечно вживати рибу влітку

Поради від Держрибагентства.

зростає ризик харчових отруєнь

Ілюстративне фото з мережі.

У літній період суттєво зростає ризик харчових отруєнь, зокрема ботулізму – небезпечного захворювання, яке уражає центральну нервову систему. Про це повідомляє Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм.

Збудником хвороби є бактерія Clostridium botulinum, що виробляє надзвичайно сильний нейротоксин. Вона розмножується у безкисневому середовищі, тому особливо небезпечними є продукти, які зберігалися неправильно або не пройшли достатню термічну обробку.

Найчастіше ботулізм пов’язаний із вживанням в’яленої, копченої, солоної чи консервованої риби, особливо домашнього виробництва або придбаної на стихійних ринках. «Особливу небезпеку становить риба, яка не була ретельно випатрана перед приготуванням, оскільки саме в кишечнику найчастіше міститься збудник», – наголошується у повідомленні.

Інкубаційний період зазвичай становить від 12 до 24 годин, але може варіюватися від кількох годин до кількох діб. Серед симптомів: сухість у роті, утруднене ковтання і дихання, погіршення зору, біль у животі, нудота, блювання, діарея, підвищення температури, запаморочення та м’язова слабкість. У тяжких випадках розвивається параліч дихальних м’язів, що може призвести до смерті.

Щоб уникнути ботулізму, фахівці рекомендують:

  • під час обробки риби не пошкоджувати внутрішні органи;
  • охолоджувати рибу перед солінням до температури не вище +4°C і дотримуватись солоності понад 10%;
  • приготування та консервування риби має включати достатню термічну обробку з дотриманням температурного режиму;
  • уникати вживання консервів із ознаками здуття тари або підозрілим зовнішнім виглядом.

Також Держрибагентство закликає купувати рибу тільки у спеціалізованих магазинах та на санкціонованих ринках. Там мають бути дотримані умови зберігання, а продавці повинні надавати документи, що підтверджують якість і безпеку продукції.

«Будьте пильні та пам’ятайте, що риба, яка продається на стихійних ринках без відповідних документів, невідомого походження та невстановленої якості, може бути шкідливою та смертельно небезпечною», – попереджає агентство.

У літню спеку особливо важливо дотримуватися правил гігієни та зберігання продуктів, які швидко псуються, аби зберегти здоров’я і уникнути небезпечних наслідків.

Читайте також: Кому категорично не можна вживати ягоди і чому.


Залишити коментар