Сб. 21 Вересня 2024

Україна встановила декілька рекордів із переробки олійних культур

олійно-жирова галузь України

Ілюстративне фото з мережі.

Незважаючи на складні умови воєнного стану, олійно-жирова галузь України у 2023/24 маркетинговому році (МР) продемонструвала вражаючі результати, встановивши низку рекордів та показавши стійкість до викликів. Про це повідомляє асоціація “Укроліяпром”.

Виробництво в умовах війни

Головною особливістю 2023/24 МР для підприємств олійно-жирової галузі України, як і для всієї країни, залишалась робота в умовах військового стану через повномасштабну агресію росії. Підприємства стикалися з численними перешкодами, серед яких:

  • Аварійні та віялові відключення електроенергії
  • Логістичні проблеми, пов’язані з функціонуванням зернового коридору
  • Спроби агресора знищити портову інфраструктуру
  • Блокування пунктів пропуску автомобільного транспорту на західному кордоні
  • Періодичне застосування конвенцій щодо обмежень або заборони відвантажень продукції

Незважаючи на ці виклики, галузь змогла досягти вражаючих результатів.

Рекордні показники виробництва та експорту

Обсяги виробництва та експорту олії соняшникової у 2023/24 МР стали другим результатом за роки існування галузі, досягнувши відповідно 6,6 млн тонн та 6,2 млн тонн. Це перевищило показники довоєнного 2020/21 МР на 13,7% та 17% відповідно.

Значне нарощування переробки насіння соняшнику на вітчизняних потужностях сприяло збільшенню виробництва олії. У звітному періоді було перероблено 14,8 млн тонн насіння соняшнику, що на 1,3 млн тонн більше проти попереднього маркетингового року.

Вперше в історії України було перероблено 1,0 млн тонн насіння ріпаку, що становить 22,3% від урожаю 2023 року. Це призвело до рекордного виробництва ріпакової олії – 430 тисяч тонн. Експорт олії ріпакової досяг безпрецедентної позначки у понад 424 тис. тонн, що на 404% більше порівняно з 2022/23 МР.

Диверсифікація та перспективи галузі

Окрім соняшникової та ріпакової олії, спостерігалося зростання виробництва та експорту олії соєвої та шроту на 22% та 29% відповідно. Загалом, у 2023/24 МР було перероблено рекордні 17,4 млн тонн основних видів насіння олійних культур.

Щодо перспектив на 2024/25 МР, прогнозується певне скорочення виробництва соняшнику до 12-12,5 млн тонн через зменшення площ посіву та очікуваного зниження врожайності. Натомість очікується зростання виробництва соєвих бобів до 5,1-5,5 млн тонн завдяки збільшенню площ посіву на понад 46%. Виробництво насіння ріпаку прогнозується на рівні 3,4-3,6 млн тонн.

Асоціація “Укроліяпром” продовжує відстоювати необхідність створення умов для максимальної переробки насіння олійних культур на вітчизняних потужностях та нарощування виробництва й експорту продукції з високою доданою вартістю. Це сприятиме створенню додаткових робочих місць, зростанню доходів до бюджетів усіх рівнів та збільшенню надходжень валютної виручки.

В ЄС перестали закуповувати олію


Залишити коментар