Ср. 18 Вересня 2024

Як правильно підготувати погріб до зими

Фото з відкритих джерел.

У погребі має бути сухо і не повинно бути плісняви. Адже головна причина псування овочів під час зберігання – вогкість. Тому потрібно добре обстежити льох і усунути першопричини появи вогкості ‒ зробити вентиляцію, прочистити вентиляційні отвори, закласти тріщини та облаштувати дренажну систему.

Слід також винести з льоху всі стелажі, полиці, контейнери, ящики, кошики тощо. Ретельно вимити їх та просушити на свіжому повітрі. Усі дерев’яні поверхні потрібно обробити насиченим розчином перманганату калію (марганцівки) або 10%-м розчином мідного купоросу, пише Gazeta.ua.

Щіткою необхідно прибрати цвіль з усіх поверхонь у льоху. Для захисту від плісняви обробити всі стіни, стелю, полиці розчином оцтової або борної кислоти (20 мл кислоти на 1 л води)

Продезінфікувати приміщення допоможе мідний купорос. Для дерев’яних поверхонь ‒ 10% розчин, для цегляних ‒ 5%.

Після дезінфекції та ретельного провітрювання льоху його потрібно просушити.

Один із найдієвіших способів просушити льох – побілка стін та інших поверхонь вапном. Воно вбирає в себе вологу з повітря, завдяки чому знижується рівень вологості у приміщенні.

Допомагає просушити льох і хлористий кальцій. Засіб розкладають у льоху на добу, потім збирають, просушують (шляхом прогрівання або прожарювання) і знову використовують, доки не зникне вогкість.

У разі використання цих засобів не можна нехтувати засобами індивідуального захисту. Потрібно обов’язково захищати шкіру, дихальні шляхи та очі.

У продезінфікований та висушений льох можна закладати новий урожай.

Як правильно обрізати кісточкові дерева восени


Залишити коментар