Пн. 16 Вересня 2024

У Європі може зникнути один сорт винограду

Екстремальні погодні умови ставлять під загрозу виробництво на виноробнях Південної Європи: один із сортів винограду знаходиться під загрозою зникнення.

Про це пише bizzone.

Йдеться про виноград сорту Асиртіко, який використовується для виробництва білого вина. Через сильну спеку різко впало виробництво. Як розповів винороб Янніс Параскевопулос з острова Санторіні, минулого року обсяг виробництва на виноробні Paraskevopoulos’s Gaia Wines склав близько третини від обсягу виробництва 2022 року. За оцінками, цьогорічний урожай знизиться до однієї шостої від рівня 2022-го.

Експерти побоюються, що до 2040 року Асиртіко може зникнути.

За даними Міжнародної організації винограду та вина (OIV), світове виробництво вина у 2023 році скоротилося на 10 відсотків до 237,3 мільйона гектолітрів, що є найнижчим показником за останні 60 років.

OIV констатує: виробництво у Греції скоротилося більш ніж на третину у 2023 році, а в Італії та Іспанії – більш ніж на одну п’яту, оскільки виноробні на півдні Європи все частіше стикаються з несприятливими погодними явищами, включаючи сильні дощі, посуху та ранні заморозки.


Залишити коментар