Пн. 16 Вересня 2024

На заході України можуть почати промислове вирощування персиків

промислове вирощування персиків

Ілюстративне фото з мережі.

Промислове вирощування персиків в Україні набуває нового значення, розширюючи географію свого поширення. Євген Розсоха, колишній директор Бахмутського розсадника плодових культур, а нині керівник напрямку кісточкових культур у фермерському господарстві «Гадз», планує налагодити виробництво персиків у західних регіонах країни. Ця ініціатива відображає зміни в українському садівництві, спричинені кліматичними змінами та новими економічними реаліями.

Зміна географії вирощування персиків

Традиційно персик вважався культурою, придатною для вирощування лише на півдні України. Однак, як зазначає Євген Розсоха в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи», ситуація змінюється:

“Нині персик та абрикосу почали вирощувати по всій Україні, особливо, на Заході, і, звісно, всі знову почали експериментувати”.

Ця тенденція пов’язана не лише зі зміною клімату, але й з наслідками військових дій, які змусили переосмислити підходи до сільського господарства в різних регіонах країни.

Виклики та перспективи промислового вирощування

Незважаючи на розширення географії вирощування, персики в Україні все ще залишаються технологічно малоопрацьованою культурою. Євген Розсоха підкреслює необхідність системного підходу до промислового виробництва:

“Ми ж зі свого боку хочемо закласти основу саме промислового виробництва. Для цього потрібно вирощувати однорідні підщепи певних типів. Я кажу, про своєрідний «племінний» добір, селективне використання матеріалу”.

Особливості технології вирощування

Важливою перевагою персиків є можливість організації конвеєрного виробництва. За словами експерта,

“Персики різних сортів дозрівають з інтервалом у 5-10 днів, і їм, як і черешні, можна забезпечити на Заході конвеєр – для регулярного і рівномірного надходження продукції в торгівлю з 26 червня по 25 вересня”.

Це дозволяє забезпечити стабільне постачання свіжих фруктів протягом тривалого періоду, що є важливим фактором для комерційного успіху.

Раніше ми писали про те, що Україну очікує аномально теплий вересень.

Україну очікує аномально теплий вересень


Залишити коментар