Пн. 17 Червня 2024

Бурякове бадилля підвищує імунітет і зміцнює кістки

Бадилля від коренеплодів та інших овочів незаслужено вважають відходами, і даремно: у цій зелені чимало корисних властивостей. «Здорові люди» розповідають, яке бадилля і яким чином можна використовувати в раціоні.

У чому користь бадилля

Скарбниця вітамінів і мінералів. За вітамінним і мінеральним складом «вершки» можуть навіть перевершувати «корінці». Вітаміни, що містяться в бадиллі, підвищують роботу імунної системи, зміцнюють серцево-судинну систему, покращують стан шкіри, підтримують здоров’я очей і не тільки.

Джерело клітковини. Клітковина з бадилля допомагає підтримувати роботу кишківника і перешкоджає його запаленню. Грубі волокна зелені знижують почуття голоду, що важливо для тих, хто контролює вагу. Наприклад, бурякове бадилля містить 3,7 г клітковини, бадилля ріпи — 3,2 г на 100 г продукту.

Джерело антиоксидантів. У бадиллі міститься безліч антиоксидантів: хлорофіл, лютеїн, бета-каротин, зеаксантин. Вони допомагають захистити наші клітини від шкідливого впливу вільних радикалів, знижують ризик розвитку хронічних захворювань, покращують роботу імунної системи та загальне самопочуття.

Бадилля широко використовують у косметології. Відвари рослин зміцнюють волосся, допомагають висвітлити пігментні плями.

Бадилля буряків

Бадилля буряків — низькокалорійний продукт. У 100 г продукту міститься всього 17 ккал. Його сміливо можна включати до дієтичних страв.

Бурякове бадилля підвищує імунітет і зміцнює кістки, серце та судини.

Страви з бадилля буряків рекомендують при захворюваннях щитоподібної залози, анемії та при порушеннях у роботі ендокринної системи.

У народній медицині бурякове листя відомі як проносний і сечогінний засіб, його вживають при гіпертонії, головному болю.

У кулінарії з бадилля роблять окрошку, бадилля (старовинну страву з кислого квасу і відвару бурякового бадилля), охолодник, голубці, буряк або просто тушкують.

Протипоказання:

  • захворювання нирок, печінки та жовчного міхура;
  • виразка шлунка та дванадцятипалої кишки;
  • погане згортання крові;
  • подагра;
  • гіпотонія;
  • діарея,
  • алергія,
  • період грудного вигодовування.

Працівник ферми заразився пташиним грипом від корови

 

 


Залишити коментар