Сб. 27 Квітня 2024

Профілактика захворювань очей у різних вікових групах

За даними ВООЗ, понад 1 млрд випадків порушення зору в дорослих і дітей можна було уникнути за умови вчасного звернення до спеціаліста. Інтенсивне використання ґаджетів, погано освітлені приміщення та навіть неправильне харчування негативно впливають на очі. Своєчасна профілактика допоможе підтримувати хороший стан органів зору.

Діти та підлітки

З кожним роком можна помітити, що дедалі більше дітей носять окуляри. Захворювання очей «помолодшали». На стан здоров’я малюків негативно впливає тривалий перегляд телевізора, використання смартфона з раннього віку. Чимало проблем із зором у дітей можна уникнути, якщо проходити систематичні огляди в офтальмолога. Раннє виявлення захворювань допомагає підібрати правильне лікування та вчасно його розпочати.

Дорослі люди

У дорослого населення спостерігається підвищене навантаження на очі. Тривала робота за комп’ютером, керування автомобілем, постійна концентрація погляду на дрібних предметах перенапружує очі. Вкрай негативно даються взнаки стреси, неправильне харчування та хронічні захворювання. Часто люди середнього віку страждають на зниження зору, глаукому, блефарит, халязіон тощо. Повернути гострий зір допоможе лазерне лікування катаракти у Львові, де чимало хороших клінік. Уникнути цих проблем вдасться завдяки звичайній профілактиці, що охоплює:

  • регулярні огляди в офтальмолога;
  • відмову від шкідливих звичок;
  • відпочинок від екранного світла;
  • дотримання режиму дня;
  • систематичну фізичну активність;
  • використання протисонцевих окулярів.

Людям, які працюють за комп’ютером та страждають на синдром сухого ока, потрібно користуватися краплями для зволоження рогівки.

Люди похилого віку

Ця вікова група піддається найбільшому ризику, адже до типових проблем додаються хронічні захворювання. Наприклад, цукровий діабет може призвести до повної втрати зору. Глаукома, катаракта, неврит зорового нерва та інші хвороби стають причиною погіршення якості життя. Людям похилого віку варто постійно проходити огляд в офтальмолога та виконувати вказівки лікаря.

Не менш важливо налагодити харчування: воно має бути збалансованим, багатим на вітаміни й мінерали. За потреби можна приймати полівітамінні комплекси (призначені лікарем). Правильна гігієна очей допоможе уникнути виникнення інфекцій. Дотримуючись цих порад, навіть у поважному віці вдасться зберегти гарний зір.


Залишити коментар