Сб. 27 Квітня 2024

Деталі мобілізації: хто може отримати бронювання

Мобілізація в Україні. Ухилянтам заборонять керувати транспортними засобами, повідомив нардеп Федір Веніславський. Також він розкрив деталі бронювання від мобілізації.

Мобілізація в Україні: які незручності матимуть ухилянти

“Комітет підтримав норму щодо заборони керувати транспортним засобом, якщо військовозобов’язаний не оновлює свої військово-облікові дані, не стає на облік, ігнорує повістки тощо. Щодо блокування коштів на рахунках, грошових активів тощо – ми в комітету цю норму відхилили”, – сказав депутат.

За його словами, хоча рішення попереднє, але “концептуально комітет це не підтримав, тому малоймовірно, що норма про арешт рахунків потрапить у фінальний варіант закону”. Також, можливо, в Україні підвищать штрафи за ухилення від мобілизації.

“Ми вирішили, що обмеження у праві виїзду за межі України для військовозобов’язаних, чоловіків віком від 18 до 60 років вже є прописане в законі про правовий режим воєнного стану, – уточнив народний обранець. – Додатково це регулювати в новому законі, на наш погляд, потреби немає. В законі України про затвердження указу президента України про запровадження воєнного стану ми це врегулювали і так”.

Нардеп констатує, що саме норми обмеження конституційних прав і свобод викликають найбільшу дискусію.

Хто зможе отримати бронювання під час мобілізації

До того ж, бронювання від мобілізації в Україні передбачатиметься не лише для держслужбовців, правоохоронців та працівників ОПК, а й інших сфер.

“Ми прийшли до консенсусу, що бронювання буде зберігатися для тих осіб, діяльність яких в економічній сфері є критичною для функціонування держави і органів державної влади, органів місцевого самоврядування, життєдіяльності населення. Але це буде визначатися детально постановою Кабінету міністрів”, – пояснив нардеп в інтерв’ю РБК-Україна.

За словами Веніславського, у законопроекті визначається лише те, що в органах державної влади, місцевого самоврядування можуть бути заброньовані керівники цих органів, а що стосується держслужбовців категорій Б і В – серед них може бути заброньовано до 50% військовозобов’язаних.

“Також ми погодилися, що в органах прокуратури, в Бюро економічної безпеки, ДСНС, службі судової охорони, працівники судів та інших правоохоронних органів матимуть можливість бути заброньованими. А щодо суддів, прокурорів – для них варто зберегти право на відстрочку, щоб вони не стали залежними від стороннього впливу і щоб не було паралічу судової та правоохоронної системи”, – констатував член комітету.

У березні підвищать пенсії


Залишити коментар