Нд. 28 Квітня 2024

Як платитимуть за газ українці з нового року

В Україні з нового року запровадять плату за обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. На місяць мешканцям багатоквартирних будинків доведеться платити по 25-50 гривень – сума залежатиме від самого будинку, а також кількості газового обладнання.

Як пише “Хвиля”, про це йдеться в матеріалі OBOZ.UA.

Зазначається, що раніше між власниками квартир та оператором ГРС була суперечка: оператор не отримував кошти на техобслуговування та вважав, що не несе жодної відповідальності.

Вважалося, що власникам квартир належать також і внутрішньобудинкова мережа, і вони мають вирішувати, хто їх обслуговуватиме і підписуватиме договір. У той же час представники ОСББ вважають, що підписати колективний договір – фактично взяти на себе відповідальність за утримання мережі.

Нібито у чинному законі “Про житлово-комунальні послуги”, який був прийнятий ще у 2017-му, обов’язок з технічного обслуговування покладено на оператора газорозподільної системи (стаття 19 закону). Саме оператор збирає гроші за розподіл газу та нараховує платіжки.

Також оператори ГРС можуть додатково індивідуально укласти договори із кожним споживачем. При цьому підписувати договір не потрібно – якщо послуга була надана, договір вважається підписаним. Однак його компанії мають розмістити до 5 січня на своїх сайтах.

В обслуговування входить огляд газопроводу, перевірка на щільність, випробування під тиском, огляд газового обладнання, обслуговування запірних пристроїв. Все це забезпечує безпечне використання газу. До 5 січня 2024 року оператори на своїх сайтах розмістять вартість технічного обслуговування для кожного багатоповерхового будинку, а також графік проведення техоглядів.

Наприклад, у Полтаві у будинку на 36 квартир плата складає 5600 гривень. Тобто з кожної квартири стягуватиметься 155,5 гривень разово або 25,9 гривень на місяць протягом півроку.


Залишити коментар