Традиції та прикмети на Святвечір

Цього року вперше християни західного та східного обрядів святкуватимуть Святвечір (Сочельник) 24 грудня. А Різдво Христове – 25 грудня. Святвечір – важливий день для всіх віруючих християн. Віруючі відвідують церкви. За традицією цього вечора прийнято подавати на стіл 12 страв. Також у цей день є спеціальні заборони, які не потрібно порушувати.

Традиції на Святвечір

На Святвечір прийнято збиратися всією сім’єю за святковим столом, страви мають бути пісними, бо ще триває піст. Головне місце на столі займає кутя з медом та сухофруктами, яку вся родина має спробувати першою.

Також за столом на Святвечір потрібно обов’язково залишити одне порожнє місце для рідних та близьких, які не можуть бути разом із сім’єю.

Під скатертину було прийнято класти сіно, як символ Вифлеємської печери та Богородиці, яка поклала новонародженого Ісуса у ясла із сіна. А починати трапезу потрібно лише після появи першої зірки. Це пов’язано з тим, що саме зірка сповістила всіх про появу Христа.

А ще, наші предки обов’язково готувалися до святкової трапези, приводили себе у порядок.Для покійних родичів на стіл ставили додаткову тарілку з хлібом та сіллю та молилися за них.

Що не можна робити на Святвечір 24 грудня

  • Не можна займатися магією та ворожіннями цього дня.
  • Ввечері краще відмовитися від фізичної праці.
  • Під забороною лихослів’я, погані слова, сварки, тому постарайтеся на Святвечір ні з ким не сваритися, це опоганює свято.
  • Не потрібно зловживати алкоголем.
  • Не можна зустрічати Святвечір у чорному або брудному одязі.

Святвечір 2023 – прикмети

Перед Святвечором потрібно обов’язково прибратися в будинку, щоб таким чином закликати щастя та благополуччя.

Також запалені на Святвечір свічки приваблять благополуччя та успіх.

Якщо мете хуртовина напередодні Різдва, то така погода буде до ранньої весни.

Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то весна буде холодною.

Якщо небо чисте та зоряне, то буде сухе та врожайне літо, або навпаки.

Що символізує різдвяний дідух


Залишити коментар