Пн. 29 Квітня 2024

На Чернігівщині найдорожча картопля

Скупники платять селянам на Чернігівщині 9-10 грн за 1 кг картоплі. Для порівняння — торік давали 2,5-3 грн/кг. Як розповіла жителька села Авдіївка Надія Ментій «Суспільному», на початку осені картоплю скуповували по 3-4 грн/кг залежно від сорту, а дорожчати вона стала протягом останнього місяця.

За її словами, такої високої ціни не було останні 10 років, і цьогоріч картоплі в регіоні посадили менше через низьку ціну минулого року.

«У людей картоплі дуже мало. Посаджено на 50% менше, ніж торік», — зазначає скупник Олександр.

Зростання закупівельної ціни в департаменті агропромислового розвитку Чернігівської ОВА пояснюють «сезонним фактором, збільшенням попиту та загальним скороченням у господарствах запасів картоплі». На ринку Чернігова ціни на овоч сягають 15 грн/кг.

Фермер Федір Іващенко погоджується, що запасів картоплі на внутрішньому ринку поменшало.

«Кажуть, що картоплі цьогоріч із Західної України багато вивезли. Західні області — це наші конкуренти. І вони за кордон — до Румунії, Молдови — багато вивезли. Через це її просто менше стало на ринку», — говорить він.

За словами аграрія, великі господарства, які мали певний запас грошей, змогли засадити стільки ж площ, як і в попередні роки. Дрібні фермери навесні через низьку ціну минулого року не змогли купити потрібну кількість добрив, пального та насіннєвої картоплі, тому і саджали менше.

Українці частіше купують їжу в кредит


Залишити коментар