Пн. 29 Квітня 2024

Пасічникам невигідно продавати мед гуртом

В Україні гуртова ціна меду майже в 4 рази нижча, ніж у роздріб — 48 грн/кг проти 177 грн/кг. Про це розповів пасічник з Дніпровщини Дмитро Любченко в інтерв’ю «Україна проти Німеччини, як кремнієва долина в бджільництві».

Він пояснив, що цьогоріч продав 1,5 т меду гуртом по 48 грн/кг і отримав 72 тис. грн. Решту в роздріб по 177 грн/кг.

«Це середня ціна, оскільки акацієвий і гречаний мед цього року продавав по 233 грн/кг, соняшниковий мед — 150 грн/кг, ріпаковий — 200 грн/кг. Виходить, що ці 1,5 т я міг би продати по 177 грн/кг і отримати 265,5 тис. грн», — розповів бджоляр.

Проте є один великий мінус у роздрібній реалізації — ці кошти надходять невеликими сумами, протягом року, отже фактично назбирати їх неможливо.

Ще однією проблемою бджільництва Дмитро Любченко називає те, що пасічники не рахують економіку.

«Велика проблема і одночасно плюс в тому, що бджільництво в Україні включає велику частину пасічників-любителів. І вони, як правило не заморочуються з підрахунками економіки виробництва. Любителі виробляють 300-500 кг меду для себе і раді, якщо щось ще продали. Але чи вигідно це, і чи покриває хобі витрати — ніхто не рахує», — пояснив бджоляр.

Тим часом експортери надають перевагу купівлі меду у первинного виробника-пасічника, оскільки у нього ціна буде меншою, ніж у професійних бджолярів.

«Виробник продає і ніхто нікому нічого не винен, бо ціну формує ринок. Не вмієш рахувати витрати, не вмієш цінувати свою працю, не здатний оцінювати ризики от і продаєш по тій ціні яку називає покупець. А оскільки у нас величезна частка пасічників-любителів, то підприємствам завжди є у кого придбати мед за низькою ціною. Якби більшість рахували економіку, то ніколи б не продавали собі в збиток», — додав Дмитро Любченко.

Україна експортувала більше меду, ніж торік


Залишити коментар