Пн. 29 Квітня 2024

У Нідерландах відроджують вирощування овочів, які були популярними у 19-му столітті

Центр генетичних ресурсів Нідерландів (CGN) і Вагенінгензький університет (WUR) відкрили веб-сайт Heritage Varieties, щоб зберегти, відновити та надати садівникам доступ до старих голландських сортів овочів, які вирощували в 19-му і 20-му століттях у цій країні.

Про це повідомляє AgroTimes за інформацією Вагенінгенського університету.

Дослідники зазначають, що збереження традиційних сортів має вирішальне значення для майбутнього сільського господарства та виробництва продуктів харчування через величезне розмаїття, яке присутнє в цьому генетичному матеріалі. Старовинні сорти, можливо, культивувалися протягом багатьох поколінь у певних місцях, адаптуючись до місцевих умов. Крім того, вони можуть виділятися своїм смаком і якістю під час додавання в традиційні страви.

“У кожного старого сорту є щось особливе, що дає змогу зрозуміти нашу багату історію селекції, яка сформувала овочі, які ми знаємо сьогодні. Візьмемо, наприклад, Brown Stonehead, салат із рожевим рум’янцем або жовтий огірок Aurea, який витримує холод набагато краще, ніж звичний нам сьогодні зелений огірок”, – зазначають в університеті.

Додають, що спочатку огірки були досить гіркими, цієї риси позбулися лише приблизно 1960 року.

На новому вебсайті представлені різноманітні сорти культур, зокрема салату, зернових, капусти, огірків, льону та багато іншого. З часом кількість культур і сортів зростатиме.


Залишити коментар