Ціни як в Європі: картопля подорожчає до рекордного рівня

Ціни на картоплю внаслідок війни, складних погодних умов та ситуації на ринку можуть зрости до європейського рівня — 35 грн/кг.

Таку думку висловив директор СТОВ «Десна», експрезидент Української асоціації виробників картоплі Микола Пономаренко у блозі на AgroTimes.

«Погода цього року була сприятливою, дощів було достатньо для формування високого врожаю. Але у вересні стояла надзвичайна спека. У картоплі, викопаній у таких умовах, під час закладання на зберігання швидко розповсюджувалися хвороби. Інші фермери, що відклали копання на пізніший час, втратили частину врожаю через перший приморозок на півночі Чернігівщини та в інших північних районах України», — пояснив він.

Фахівець зазначив, що у вересні була досить високою ціна на картоплю для переробки на крохмаль — 3 грн/кг. І чимало господарств здали її на переробку. Також досить вигідно було експортувати картоплю в Молдову. Ціна була не надто високою, але стабільною. До того ж держава зараховувала ПДВ.

«Фермери, у яких є якісна продукція та умови зберігання, заклали запаси, які продаватимуть пізніше. Але багато виробників уже не мають значних запасів. Почався ріст цін на картоплю. Сьогодні картопля оптом коштує 14 грн/кг. Торговельні мережі не розраховували на таке зростання цін і як запасний варіант планували імпортувати картоплю. Але зіткнулися з тим, що в Європі картопля теж подорожчала через засуху», — додав Микола Пономаренко.

Тому ціни на картоплю, на його думку, можуть зрости й до 35 грн/кг. Так, таку дорогу картоплю не будуть споживати багато. Але ж купували молоду картоплю і по 35, і по 50, і по 70 грн/кг.

«На наступний рік також буде тенденція до подорожчання. Фермери зіткнуться з подорожчанням насіннєвого матеріалу. Адже в основних країнах-оригінаторах — Нідерландах, Німеччині та Франції — ціна на нього зросла на 25%», — прогнозує експерт.


Залишити коментар