Для відновлення роботи сирзаводу на Миколаївщині не вистачає молока

Для відновлення роботи Баштанського сирзаводу на Миколаївщині не вистачає сировини.

Про це під час брифінгу  сказав голова Баштанської РВА Владислав Дмитрів, пише Укрінформ.

«Баштанський сирзавод до війни був найбільшим платником податків Баштанського району. Але під час інтенсивних бойових дій на Миколаївщині та неодноразового влучання у підприємство російських ракет його обладнання було вивезено в інший регіон. Наразі там він частково працює, але про його повернення поки що мова не йде. Одна з причин — для налагодження інтенсивного виробництва йому бракує сировини», — сказав Дмитрів.

За його словами, сьогодні, щоб завод виходив на мінімальну рентабельність, йому потрібно 100 т молока на добу. А у зв’язку з тим, що навколишні населені пункти сильно постраждали від обстрілів та бойових дій, забезпечити таку кількість сировини зараз неможливо, адже різко зменшилося поголів’я великої рогатої худоби.

Читайте також: Україна займає 32 місце у світовому рейтингу виробництва молока. Найбільша проблема — дефіцит сировини
Для відновлення поголівʼя потрібно вирішити кілька проблем: державна допомога на вирощування молодняку, забезпечення кормовою базою та зміна цінової політики на закупівлю молока. Сьогодні у домогосподарствах населення заготівельники закуповують його по 11,40-12,10 грн за літр.

Дмитрів додав, що у регіон починає повертатися малий бізнес. Йдеться, зокрема, про роздрібну торгівлю, переробку соняшника, пекарні.

Нагадаємо, у 2023 році скоротилася кількість молокопереробних підприємств — зі 120 до 112.


Залишити коментар