Українська малина завойовує ринок США

Україна продовжує поступово нарощувати поставки замороженої малини в США, що є гарною тенденцією з огляду на гостру потребу диверсифікації експорту.

Про це заявили аналітики EastFruit.

Економіст ФАО Андрій Ярмак заявив, що Україна постачає більшу частину малини до Польщі, залишаючи там близько $100 млн доларів доданої вартості від експорту різних видів ягід. Польща ж цю продукцію реекспортує в інші країни, насамперед у Німеччину.

Однак Польща останніми роками регулярно створює бар’єри для постачань української продукції, набуваючи репутації вельми ненадійного торгового партнера.

При цьому США є другим найбільшим імпортером замороженої малини у світі після Німеччини, і ціни на цьому ринку, як правило, вищі, ніж на ринку ЄС. Відповідно, поставки замороженої малини в США вигідні, навіть, попри дорожч

За перші три квартали 2023 року Україна вже експортувала до США 84 тонни замороженої малини. Це порівняно невеликий обсяг, але це в шість разів більше, ніж у 2022 році, а отже, перші пробні поставки малини були успішними.

Звісно, у рейтингу постачальників малини до США Україна не входить навіть до топ-10, але потрібно відзначити позитивну тенденцію зростання обсягу поставок, у той час як четвірка лідерів: Мексика, Чилі, Сербія та Канада – всі істотно знизили обсяги експорту в цей період.


Залишити коментар