Штолен готують за два тижні до Різдва

Штолен – традиційна німецька різдвяна випічка. Являє собою вона здобний, пишний, запашний кекс, який печуть за 3-4 тижні до Різдва Христового, а потім вистоюють, щоб він набув свого неповторного аромату. Для штолена готується дріжджове тісто, при цьому повинні дотримуватися певні пропорції. Неймовірно насичений смак цій випічці надає величезна кількість родзинок, цукатів, горіхів, маку, марципану або інших сухофруктів, вимочених в ароматному алкоголі. І, звичайно ж, це також і завдяки тривалому періоду дозрівання.

Інгредієнти:

500 г пшеничного борошна

200 мл молока

100 г цукру

300 г (із яких 200 г –- у тісто) вершкового масла

1 яєчний жовток

30 г дріжджів

200 г цукрової пудри

300 г родзинок

150 г мигдалю

30 мл коньяк

1 ч. л. апельсинової цедри

1 ч. л. ванільно настоянки або ванільного цукру

Спосіб приготування:

З вечора замочити родзинки, горіхи та цедру в коньяку і ванільній настоянці (ванільний цукор додавати уже в тісто).

Наступного дня готувати тісто. Додати в молоко вершкове масло і, потроху нагріваючи розтопити останнє. У молочну суміш всипати цукор і розмішати до повного розчинення.

Коли маса трохи охолоне, додати жовток та перемішати.

Просіяти борошно, додати свіжі пресовані дріжджі й перетерти їх із борошном на дрібну крихту. У борошняну суміш влити остиглу молочну суміш і замісити м’яке тісто. Його дуже важливо добре вимісити, впродовж 7-10 хвилин. Дати вимішеному тісту відпочити та збільшитися в об’ємі.

Добре обім’яти тісто. Викласти на стіл і почати вмішувати в нього замочені у коньяку сухофрукти і знову залишити, щоб підійшло.

Розділити тісто на 2 рівні частини і сформувати штолен. Для цього кожну частину розтягнути в прямокутник і однією половиною накрити другу, але накрити так, щоб залишився невеликий просвіт. Перенести штолен на деко. Так само сформувати другий штолен і дати їм підійти хвилин 20.

Випікати у розігрітій до 175°С духовці близько 40 хвилин. Дістати їх із духовки і ще гарячими щедро змастити розтопленим вершковим маслом і посипати цукровою пудрою. Дати їм повністю охолонути.

Потім ретельно замотати штолени у фольгу або пергамент, помістити в герметичний контейнер і вистоювати в холодному місці щонайменше 2 тижні.

 


Залишити коментар