Пн. 29 Квітня 2024

У лісівників стартував сезон збору жолудів

Лісівники Буковини, Хмельниччини та Тернопільщини розпочали збір жолудя. План на осінь – 50 тонн. Збір насіння певних груп деревних порід має свої особливості. Велике насіння дуба збирають після його опадання. Найперше опадають порожні та пошкоджені плоди, дещо пізніше – здорові та високоякісні. Саме зараз осипається жолудь, який уже гарно дозрів і найкраще підходить для створення майбутніх дубових лісів.

“Забезпечення лісових господарств високоякісним насінням з цінними спадковими властивостями можливе за наявності постійних лісонасінних баз. Жолудь лісівники беруть із найкращих дерев. Щоб у майбутньому насадження були більш стійкими до змін клімату, менш вразливими для шкідників та пожеж”, – повідомляють на сторінці у соцмережі ДП “Ліси України”.

Робота лісівників включає не тільки збір насіння, але й його подальшу обробку та зберігання. Це важливий процес для якісного відновлення дубових лісів, які є домінантними в багатьох районах Подільського офісу. Частину жолудя лісівники висівають одразу восени у посівне відділення. А частину навесні – у лісових розсадниках та селекційно-насінневих комплексах. 

Залишити коментар