Нд. 28 Квітня 2024

Глобальне потепління змінить на краще якість вина

Фахівці з’ясували, що глобальне підвищення температур сприяє виробництву якіснішого вина. Такого висновку дійшли науковці Оксфордського університету, проаналізувавши метеорологічні дані за 50 років (1950-2020 рр.) і оцінки сомельє з виноробного регіону Бордо на південному заході Франції, пише SEEDS.

Дослідники зауважили, що хоча й поняття якості вина загалом є суб’єктивним, але все ж більшість винних критиків сходяться на думці щодо критеріїв “хорошого” і “поганого” вина.

Як стало відомо зі статті вчених на порталі iScience, науковці виявили, що якісніше вино виробляється в роки з вищою температурою, коли виноград має коротший вегетаційний період.

Найкращі умови для якісного вина вони описали як:

  • рання тепла і волога весна;
  • спекотне і сухе літо;
  • прохолодна, суха осінь;
  • більш прохолодна і волога зима.

Вчені зазначили, що через зміну клімату таких років буде дедалі більше, а отже буде все більше хороших років для вина.

На відміну від попередніх досліджень, які зосереджувалися лише на погоді протягом вегетаційного періоду, це дослідження також вивчало вплив погоди впродовж зими. За словами першого автора праці Andrew Wood, науковці знайшли докази того, що вплив температури й опадів відбувається протягом усього року: від розпускання бруньок, росту й дозрівання винограду — до збору врожаю й навіть зимівлі, коли рослина перебуває у стані спокою.

Одним з основних висновків дослідження стало те, що у міру потепління вина стають міцнішими. Andrew Wood зазначив, що люди зазвичай віддають перевагу міцнішим винам, які довше дозрівають і мають насичений, інтенсивний смак, вищу солодкість і нижчу кислотність. Кількість саме такого вина у Бордо зростає у зв’язку зі зміною клімату.

На думку науковців, отримані результати можна застосувати не тільки до вин з Бордо, а й до інших виноробних регіонів. Вони планують провести подальші дослідження, щоб підтвердити свої припущення.

Також дослідники припустили, що річні коливання погоди та зміни клімату впливають і на якість врожаю інших багаторічних культур, таких як какао та кава.


Залишити коментар