Пн. 29 Квітня 2024

До Європи прийшла нестандартна для регіону хвороба свиней

Цирковірус свиней четвертого типу (скорочено ЦВС-4) вперше в Європі зареєстрували на території Іспанії. Про це йдеться у дослідженні, яке провели та опублікували у науковому журналі Virology Journal вчені іспанського Університету Естремадури, пише АгроПортал. 

Вони виявили вогнища у центральних та південно-західних регіонах країни серед домашнього поголів’я свиней іберійської породи та у диких кабанів. Однак серед перших захворюваність виявилася незначною — лише 9 із 223 випадків, а ось у других вогнищ виявилося понад третину — 57 із 166. Водночас на сході та північному сході країни подібних випадків не зареєстровано.

Хвороба викликається вірусом однойменного роду Circovirus. До цього часу цей вірус зустрічався лише в Азійському регіоні, де він і був виявлений спочатку.

Всього відомо чотири його серотипи (генетичні різновиди: ЦВС-1, ЦВС-2, ЦВС-3, ЦВС-4), з яких лише перший є непатогенним. ЦВС-4 вражає переважно поросят. Вперше він був виявлений у домашнього поголів’я в Китаї, потім там серед диких кабанів, а після цього в комерційному поголів’ї Таїланду та Південної Кореї.

Вчені вважають, що головним джерелом вірусу з величезною ймовірністю є дикі кабани. Проте закономірності у поширенні захворювання по різних регіонах Іспанії вони поки що не виявили. Також дослідники зазначили, що ЦВС-4 має дуже високу геномну ідентичність цирковірусу норки, яка становить близько 67%. Крім того, встановлено, що в окремих випадках цей вид інфекції може передаватися собакам.


Залишити коментар