Експерти пояснили причини зростання цін на молочні продукти

Релокація переробних підприємств на Захід України підвищила попит на сировину, що частково призвело до її подорожчання. А ріст витрат та інфляція збільшили відпускні ціни на молочну продукцію.
Про це повідомляють у пресслужбі найбільшого гуртового сільськогосподарського ринку Заходу України «Шувар», що у Львові.Аналітики ринку зазначають, що станом на початок жовтня спостерігають зростання цін в середньому на 2−3%, у порівнянні із вереснем, на такі позиції молочної продукції як сметана, молоко, тверді сири, кефір та вершкове масло.

«Оператори ринку запевняють, що передумов дефіциту немає, ринковий попит на стабільному рівні, а цінові коливання є частково сезонними та з іншого боку — зумовленими економічними факторами. Серед них — зростання вартості енергоносіїв, подорожчання пального, зростання податків та інфляції, здорожчання витрат на сировину», — зазначила Тетяна Попович, керівниця відділу маркетингу ринку «Шувар».

Експерти відзначають, що останніми місяцями попит на молочну сировину з боку переробних підприємств значно активізувався. Після початку повномасштабного вторгнення на Заході України з’явилося доволі багато релокованих переробних підприємств, які підсилили своїми потужностями виробництво та додатково посилили попит на локальну сировину. Це підтверджують і фермери, адже починаючи із вересня, відпускні ціни на молочну сировину зросли майже на 20%, причому цей тренд стосується не лише Заходу, але і українського ринку загалом.

Якщо брати до уваги минулорічні цінові показники, то саме молоко є одним із рекордсменів по зростанню цін. Проте в доларовому еквіваленті ціни на молочну продукцію майже не змінилися. Зростання ціни в гривні вони пояснюють співвідношенням до курсу валют та зростанням витрат на виробництво.

Враховуючи той факт, що на фоні зростання цін на енергоносії вартість кормів на ринку України знижується, виробники запевняють що скорочення поголів’я не відбувається.

 

 


Залишити коментар