Пн. 29 Квітня 2024

Томати дорожчі, ніж торік

Цього тижня тепличні комбінати України почали підвищувати відпускні ціни на томати, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. Дану ситуацію, учасники ринку пояснюють активним попитом в умовах скорочення пропозиції даної продукції. Вибірки томатів у стаціонарних тепличних комбінатах зменшилися через похолодання в більшості регіонів країни. Крім того, у продаж практично не надходить дешевший томат із літніх теплиць.

Так, на сьогодні тепличні томати надходять у продаж по 47-60 грн/кг ($1,28-1,64/кг), що в середньому на 10% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Причиною такої ситуації, за словами продавців, є вельми обмежена пропозиція томату на ринку. Більшість дрібних виробників до теперішнього моменту практично завершили реалізацію і пропонують томати тільки дрібним оптом, при цьому якість такої продукції часто невисока. Водночас збори в стаціонарних тепличних комбінатах також залишаються малооб’ємними, тому комбінати відпускають продукцію також невеликими партіями.

Зазначимо, що сьогодні тепличні томати в Україні вже коштують в середньому на 10% дорожче, ніж в аналогічний торішній період. Ба більше, багато виробників заявляють про свій намір уже наступного тижня зробити чергові спроби підвищити ціни в цьому сегменті, оскільки, навіть після подорожчання попит на томати залишається доволі високим.


Залишити коментар