Пн. 29 Квітня 2024

Понад пів сотні сортів винограду зареєструють цього року

Асоціація виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття вже готує заявку на внесення до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, більше 50-ти сортів, які вважаються історичними для цього краю. Серед них – Леанка, Бакатор, Фурмінт.

Про це повідомляє Kiszo.

«Наші виноробні традиції втрачені, – розповів голова Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття Олександр Гарновдій. – Радянська влада згубила все те, що було до неї. Потім закон 1998 року знищив чи не всі площі насаджень, тож нині маємо на Закарпатті не більше 700 га виноградників. У більшості випадків те, що вироблялося в радянські роки і в 1990-х, не можна назвати винами. Тому ми, наша спілка, не хочемо асоціюватися з тим, що тоді вироблялося. Асоціація вийшла на назву «Вина Срібної Землі» (ця назва – Срібна Земля – була вигадана поетом Василем Пачовським у 1920-х) – вона буде якнайкраще відображати нашу автентику, наші традиції. Бо коли ми подорожуємо, ми завжди шукаємо місцеві цікавинки. Так і нам треба затягувати людей Леанкою, Бакатором, Фурмінтом та іншими нашими сортами».

Він додав, що поки сорти не зареєстровані, винороби не можуть легально завести до України саджанці сортів-автохтонів, не можуть легально їх вирощувати.

Успіх закарпатського виногробства бачать у поєднанні виноробства з етнотуризмом.

Оголосили суму, яку виплатили за програмою «єВідновлення»


Залишити коментар